Flóbert-tartók a regisztráció ellen

A Flóbertfegyver-tulajdonosok Érdekvédelmi és Sport Szövetsége részletes szakmai előterjesztést juttatott el a Belügyminisztériumhoz a tervezett fegyvertörvény-módosításokkal kapcsolatban, amelyben ellenzik a flóbert-tartás engedélyhez kötését és a fegyverek regisztrációját.

Keserű Béla, az egyesület elnöke elmondta: a szövetség nem tartja szükségesnek a 200-300 ezer darab meglévő flóbertfegyver és tulajdonosai regisztrálását, engedélyeztetését, mert 1991 óta egyetlen befejezett emberölést sem követtek el a jogszabályoknak megfelelő flóbertfegyverekkel.

 - Az ilyen sporteszközök bűncselekmények elkövetésére legfeljebb mint fegyvernek látszó tárgyak alkalmasak, azonban büntetőjogilag jelenleg is már úgy van szabályozva a kérdés, hogy aki fegyvernek látszó tárggyal követ el bűncselekményt, azt úgy ítélik el, mintha fegyveresen tette volna - tette hozzá Keserű Béla, aki szerint az adminisztráció évente több százmillió forint költségvetési ráfordítást igényelne.

Keserű Béla a szövetség javaslatait ismertetve elmondta: szeretnék elérni, hogy az európai uniós érdekek sérelme nélkül az eddig megvásárolt flóbertfegyverekre ne vonatkozzanak visszamenőleg a regisztráció és fegyvertartási engedély megszerzésének szabályai.

- Ha ez nem megvalósítható, akkor kérjük, hogy a regisztráció teljes költségét az állam viselje - fogalmazott az elnök. Kérik továbbá, hogy a 4 milliméter kaliberű pisztolyokat hagyják ki a szabályozásból, mivel azok légpisztolynak megfelelő erővel rendelkeznek.

- Szakmailag elfogadhatónak tartjuk, hogy a 6 és 9 milliméteres flóbertfegyverekbe - amelyeket a jogszabály elfogadása után gyártanak vagy adnak el - kötelező legyen számot ütni, a tulajdonost pedig regisztrálják a vásárlás helyszínén - mondta Keserű Béla.

Mivel a flóbertfegyverek olyan kisszilárdságú fémekből készülnek, amelyek intenzív használat esetén egy, kevésbé intenzív használat esetén is legfeljebb 10 éven belül tönkremennek, azért türelmi időt kér a szövetség az Európai Uniótól, hogy a jelenleg kint lévő fegyverek a regisztráció kötelezettsége nélkül "kikophassanak a forgalomból".

- Ettől függetlenül a szövetség maximálisan egyetért azzal, hogy ezeket a fegyvereket is tiltsák ki a közterületekről, ahogyan a Belügyminisztérium javaslatában áll - tette hozzá az elnök.

Keserű Béla ismertetése szerint javasolják, hogy a lágylövedékes, festékes sportfegyverek, a 4 milliméteres szobai gyakorlófegyverek és a 10-12 milliméteres gumilövedékes fegyverek egy kategóriába tartozzanak, és engedély nélkül lehessen tartani; megszerzésének feltétele a 18. életév betöltése és a büntetlen előélet legyen.

A szövetség elnöke beszámolója szerint ígéretet kaptak a BM-től arra, hogy a nem halálos hatású önvédelmi eszközként Európa-szerte elterjedten alkalmazott gumilövedékes fegyverek kikerülnek az élet kioltására alkalmas fegyverekre vonatkozó szabályok alól.