Szinte mindenhonnan kizárják a mozgássérülteket

Egy most elkészült felmérés szerint a vizsgált 1074 fővárosi közintézmény alig több mint tíz százalékát, csupán 137-et minősítettek akadálymentesnek a szakemberek. Különösen nehezen juthatnak be a mozgáskorlátozottak a bankok, színházak, polgármesteri hivatalok többségébe.

Fővárosi útikalauzt állítottak össze a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány munkatársai a közintézmények megközelíthetőségéről. Elsősorban a szabadidőhöz kapcsolódó, de idegenforgalmi szempontból is fontos, a város centrumában, nagy forgalmú utak mellett lévő intézményeket vettek górcső alá. A felmérésben részt vevő mozgáskorlátozottak vizsgálták, hogy: van-e speciális parkolóhely, rámpán vagy liften lehet-e az intézménybe bejutni, illetve a mellékhelyiségek között van-e kerekes székeseknek kialakított illemhely - írja a Népszabadság.

Az alapítvány összesen 1383 intézményt keresett meg levélben. Ezek közül 93 nem reagált az alapítvány megkeresésére, 135 épületbe felújítás miatt nem jutottak be a felmérők. Telefonos egyeztetés után 46 épületben a felmérés lehetőségét megtagadták, míg 35 intézményben pedig a helyszínen utasították el a vizsgálódást.

Az értékelhető 1074 intézményből csupán alig több mint tíz százalék, 137 felelt meg a vizsgálati szempontoknak, 231 még elfogadható, 706 viszont megközelíthetetlen a mozgáskorlátozottaknak.

Az újonnan épült szállodák, így a Westend Hilton, a Hyatt, a bevásárlóközpontok, a bankok egy része már "mozgáskorlátozott-barát" módon készült, míg az éttermek, bárok, kaszinók, cukrászdák, utazási irodák nincsenek felkészülve a kerekes székesek fogadására. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy ma már egyetlen hatóság sem adhatna ki építési engedélyt új épület, közterület kivitelezésére, felújítására, ahol nem megoldott az akadálymentesítés.

A bevásárlóközpontokhoz tartozó multiplexmozik és a fővárosban vizsgált filmszínházak fele, így a Corvin Filmpalota is jól megközelíthető, de a fővárosi színházaknál még elég rossz a helyzet. Akadálymentesnek minősíthető a Planetárium, a Thália Színház, illetve a Játékszín. A vizsgálódók szempontjainak nem felelt meg maximálisan többek között a Vígszínház, a Bárka Színház és a Vidám Színpad sem. A művelődési intézmények között a legrosszabb helyzetben a szabadidőközpontokat találták. Teljesen akadálymentes viszont a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok és a Terror Háza.

A legrosszabb a helyzet, a legnagyobb a lemaradás a felmérés, de az alapítvány többéves tapasztalata szerint is az önkormányzati intézményekben. Néhány kivétellel - például a II., a XIII., az V. - szinte megközelíthetetlenek a polgármesteri hivatalok, ügyfélszolgálati irodák, rendőrségek, könyvtárak, iskolák, óvodák. Ezek akadálymentesítése óriási anyagi terhet ró a fenntartóra, hiszen kerületenként csaknem 100-150 intézményt kellene önerőből felülvizsgálni és folyamatosan átalakítani.

A felmérésvégzőket a legnagyobb meglepetés a követségeknél érte. Megkereső levelükre a legtöbb helyről választ sem kaptak. A vizsgált három követség sajnos nem akadálymentes, de így van ez a főváros más külképviseletén is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK