Jegesmedvék és pingvinek Nyíregyházán

Sarkvidéki állatokat bemutató területet épít ki a nyíregyházi állatpark. A 100 millió forintos beruházás keretében pingvin, fóka, jegesmedve, rénszarvas és fehér farkas érkezik majd Nyíregyházára. A különleges állatokat üvegfalú medencékben és saját kifutón nézhetik meg a látogatók.

Egyhektáros területen sarkvidéki "részleget" alakítanak ki a nyíregyházi állatparkban. Gajdos László, az állatkertet működtető közhasznú társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az úgynevezett sarkvidéki panoráma része lesz a jegesmedvék szigete, ahová egy barlangrendszeren keresztül juthatnak el a látogatók.

A másik különlegességnek az üvegfalu medence ígérkezik, amelyben a sarkvidéki vízi állatok mozgása lesz megfigyelhető. A fehér farkasoknak szintén külön lakhelyük lesz, akárcsak a pingvineknek. Utóbbiak sziklás, ugyancsak üvegfalú medencéjében ritka fajtákat is elhelyeznek, így humbold és feketelábú pingvineket. A fókáknak tribünös medencét építenek, mellette a rénszarvasok kifutójával. A sarkvidéki madaraknak és a sirályoknak is külön röpdéjük lesz.

A tervek között szerepel eszkimó jégkunyhó kialakítása is. Az igazgató közölte: a létesítményeket február utolsó hetében kezdték építeni, s a kivitelező, a Karakter 95 Kft. vállalta, hogy hat hét alatt befejezi a munkát, így húsvétkor megnyílhat a nyíregyházi állatpark újabb látványossága.

A beruházás 100 millió forintba kerül, a kiadások felét az állatkert saját költségvetéséből fedezi, míg a másik részt a város önkormányzata állja. A Sóstói-erdőben kialakított állatparkban - amelyet tavaly 280 ezren kerestek fel - a sarkvidékiekkel együtt több mint 250 állatfaj mintegy kétezer egyede él majd a világ minden kontinenséről. Már csak a vastagbőrű állatok hiányoznak, de - mint azt Gajdos László hangsúlyozta - a tervek szerint 2004-től azok is láthatók lesznek az ország második legnagyobb állatkertjének számító nyírségi parkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK