A jó salátának a dresszing a lelke

Fontosak ugyan a zöldségek és azoknak az arányai, de a hangulatunkat, a kedélyünket mégis az öntettel tudjuk leginkább kifejezni. Lehet vidámabb - pikáns, savanykás - öntetet alkotni, de lehet sűrűbbet, nehezebbet, borúsabb hangulatút is mixelni. Felhősebb vagy esős napokon például önkéntelenül is kissé édesebb öntetet készítünk. Mostani salátáinkat viszont a tavaszra hangoltuk.

Tavaszköszöntő paprikasaláta

Hozzávalók: 25 dkg zöldpaprika, 3 db kaliforniai piros paprika, 3 db kaliforniai sárga paprika, 3 db kaliforniai zöld paprika, 1 köteg újhagyma, 0,5 dl almaecet, 1 dl olívaolaj, só, őrölt fehér borsForrás: Magyar Konyha

A paprikákat alaposan megmossuk, magházukat eltávolítjuk. 1 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymák külső leveleit leszedjük. Szintén megmossuk, felkarikázzuk. Az almaecetet elkeverjük az olívaolajjal, kevés sóval, őrölt borssal. Az előkészített paprikát és újhagymát lazán átkeverjük az öntettel, majd tálalásig hűtőben tartjuk.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 582 kJ/139 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dörgicsei Sauvignon Blanc 2001

Fehérboros, bazsalikomos cukkinisaláta

Hozzávalók: 20 dkg paradicsom, 2 db cukkini, 10 dkg paprika, 1 db fejes saláta, 1 köteg újhagyma, 2 db kígyóuborka, 2 doboz tejföl, 0,5 dl száraz fehér bor, só, őrölt fehér bors, morzsolt bazsalikom

Forrás: Magyar KonyhaA zöldségeket alaposan megmossuk. Az uborkát, paradicsomot, cukkinit, paprikát felcsíkozzuk, a fejes salátát laskákra tépjük, az újhagymát felkarikázzuk.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, őrölt fehérborssal, morzsolt bazsalikommal, és a száraz fehér borral. Az előkészített anyagokat lazán átkeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag:1130 kJ/270 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Chardonnay 2001


Friss saláta joghurtos-kapros dresszinggel

Hozzávalók: 1fej jégsaláta, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg kígyóuborka, 1 csomag hónapos retek, 1 db pritamin paprikasaláta, 4 db paradicsom
a dresszinghez: 2 dl joghurt, 0,5 csomag kapor, 1 db citrom leve, 1 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, só, őrölt fehér bors

Forrás: Magyar KonyhaAz előkészített zöldségeket jól megmossuk. A jégsalátát kockákra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kihűtjük, felkockázzuk. A pritaminpaprikát kicsumázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk, és lesózzuk. A tisztított sárgarépát lereszeljük. A kígyóuborkát és a retket hosszában négyfelé vágva, keresztben is felszeleteljük. A dresszinghez a joghurtot és a tejfelt egy citrom kicsavart levével, egy evőkanál olajjal simára keverjük. Ízesítjük sóval, őrölt fehér borssal, finomra vágott kaporral. Az előkészített nyersanyagokat a dresszinggel lazán elkeverjük, és jól lehűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1210 kJ/290 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Saauvignon Blaanc 2002


Parti-saláta zöldbabbal, zellerrel

Hozzávalók: 2 db fejes saláta, 2 fej lila hagyma, 15 dkg zöldbab (sárga hüvelyű), 4 db főtt tojás, 15 dkg koktélparadicsom, 15 dkg zeller, 15 dkg alma
a dresszinghez: 1 dl olaj, 2 evőkanál ecet (10%-os), 0,5 dl száraz fehérbor, 1/4 csomag petrezselyemzöld, só, borsForrás: Magyar Konyha

A keverőtálba öntjük az olajból, a borból, ecetből készült, sóval, borssal ízesített dresszinget, és hozzákeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Külön-külön megfőzzük a zöldbabot és a metéltre vágott zellert, amelyeket kihűtés után a dresszingbe keverünk. A karikára vágott hagymát, a koktélparadicsomot, és a kisebb darabokra tépkedett salátaleveleket hozzátéve óvatosan összeforgatjuk. Tálaláskor cikkekre vágott kemény tojásokkal díszítjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 586 kJ/140 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Badacsonyi Olaszrizling 2002

KAPCSOLÓDÓ CIKK