Nyilvánosak az MTV idei szerződései

Mától bárki elolvashatja a Magyar Televízió honlapján a intézmény minden, január 1. után kötött és 1 millió forintot meghaladó értékű szerződését. A régebbi szerződések közül csak azokat teszik közzé, amelyeknek nyilvánosságához a másik fél is hozzájárult, de ilyen mindössze 5 volt.

Hétfőtől mindenki megismerheti a Magyar Televízió (MTV) január 1. után kötött, 1 millió forintot meghaladó értékű szerződéseit. A régebbi szerződések közül viszont csak azokat teszik közzé, amelyeknek nyilvánosságához a másik fél is hozzájárult, de ilyen a mintegy 200 dokumentumból mindössze 5 volt. Erről Ragáts Imre, az MTV ügyvezető alelnöke beszélt hétfői tájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy továbbra sem hozzák nyilvánosságra a munkaszerződéseket.

Forrás: ORIGO
fotó: Barakonyi Szabolcs

A televízió kuratóriumi elnöksége számára már tavaly november 1. óta nyilvánosak a tévé 1 millió forintnál nagyobb értékű szerződései. Hétfőtől viszont a köztévé honlapján bárki megtekintheti a dokumentumokat. Ragáts Imre azzal indokolta, hogy csak január 1. utáni szerződések kerülnek fel a honlapra, hogy tavaly decemberben született és 2003-ban lépett hatályba az a belső utasítás, amely előírja, hogy az MTV-vel szerződőknek tudomásul kell venniük: a szerződés tartalma nyilvános lesz.

Jelenleg 50 dokumentum olvasható a honlapon, de a következő napokban még újabb szerződéseket tesznek közzé. Az alelnök szerint a mostani lépések az MTV átlátható gazdálkodását segítik. A munkaszerződések mellett néhány olyan idei szerződés is titokban maradhat, amelyben a másik fél monopóliumhelyzetben van (más beszállítóval nem tud szerződni a tévé), és a másik fél nem járul hozzá a nyilvánosságra hozáshoz. Ilyen például az Antenna Hungáriával kötött többmilliárdos szerződés - mondta Ragáts.

KAPCSOLÓDÓ CIKK