Jövő héttől vizsgálódhat az APEH-bizottság

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta az APEH-nél végzett, tavaly nyári adatmentés körülményeit vizsgáló bizottság létrehozását. A testület tagjaira csütörtökig tesznek javaslatot a frakciók, akiket a parlament jövő hétfőn választ meg. A vizsgálóbizottság nyolcfős lesz, a testület elnöke az MDF-es Font Sándor lehet. A testület a jövő hét második felében kezdhet el vizsgálódni az adatmásolások ügyében.

A jövő hét második felében kezdhet el dolgozni az APEH-adatmásolásokat vizsgáló parlamenti bizottság. Hétfőn este ugyanis nagy többséggel, ellenszavazat nélkül döntött a testület felállításáról az Országgyűlés. A tagokról és az elnökről jövő hétfőn szavaz a parlament. A frakciók csütörtökig dönthetik el, hogy kiket jelölnek a testületbe. Az MSZP és a Fidesz 3-3, az SZDSZ pedig 1 tagot delegálhat a vizsgálóbizottságba. Az elnököt pedig az MDF adja a parlamenti szokások szerint. A testület létrehozását ugyanis két MDF-es képviselő indítványozta. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, Font Sándort javasolja a testület elnökének.

A testület az adóhivatalnál végzett, tavaly nyári adatmentésekkel kapcsolatban arra keresi a választ, hogy pontosan mi volt a célja és a jogalapja az adatmásolás elrendelésének. Emellett a testület létrehozását kezdeményező Herényi Károly és Font Sándor MDF-es képviselők azt is szeretnék kideríteni, hogy mely szervezeteknél történt még hasonló másolás, ki és milyen jogi felhatalmazás alapján rendelte el mindezt. A vizsgálóbizottság feladata lesz kideríteni azt is, hogy az eljárás során volt-e biztosíték arra, hogy nem sérülnek a személyes adatokhoz fűződő jogok. Az is feladata lesz a testületnek, hogy megtudja: hány másolat készült a különböző szervezeteknél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK