Magyar repülési szabályt sértettek az amerikaiak

Nem a légteret, hanem a repülési szabályokat sértették meg azok az amerikai gépek, amelyek február 20-án repültek át az országon. Bródi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a honvédelmi bizottság keddi ülésén.közölte: az amerikai gépek nem valós indokok alapján kiadott engedéllyel repültek át az országon, és ezzel megsértették Magyarország szabályait.  

Nem a légteret, hanem a magyar repülési szabályokat sértette meg az amerikai légierő egyik repülőgépe és hat harci helikoptere február 20-án, amikor Ferihegy érintésével átrepültek az ország felett.

Bródi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi, budapesti ülésén elmondta: nem valós indokok alapján kiadott engedéllyel repültek át az amerikai gépek, és ezzel megsértették Magyarország szabályait.

Emlékeztetett arra, hogy február 28-án az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékese szóbeli jegyzékben fejezte ki sajnálatát, hogy a repülők nem az eredetileg megjelölt afganisztáni műveletben vettek részt, hanem a romániai Constantában, egy katonai bázison "más műveletben" láttak el feladatot.

A tárca illetékese ellenzéki képviselői kérdésekre válaszolva elmondta: a minisztérium nem vizsgálta, hogy február 20. előtt milyen átrepülések voltak a Magyar Köztársaság légterében. Mint közölte, a repülési engedélyeket bizalmi elv alapján adják ki, de szükség esetén lehetőség van az átrepülések ellenőrzésére is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK