Módosítanák a KRESZ-t a buszsávok miatt

A Fővárosi Önkormányzat várhatóan kezdeményezi, hogy a mentők, tűzoltók és a rendőrautók akkor is használhassák az egyre szigorúbban figyelt buszsávokat, ha nem használják a szirénát. Az érvényes KRESZ szerint ezt most nem tehetik meg, ezért a rendőrség és a mentők munkatársai is kaptak már szabálysértésről szóló értesítőket.

Sok gondot okoz a tűzoltóknak, mentőknek, rendőröknek, hogy a jelenleg érvényes KRESZ szerint csak abban az esetben használhatják a buszsávokat, ha használják a megkülönböztető jelzéseket. A buszsávfigyelő kamerák működésbe lépése óta a rendőrség több ezer autóst jelentett fel, de kaptak már szabálysértésről szóló értesítőt a mentők és a rendőrség munkatársai is. A fővárosi tűzoltóknak egyelőre sikerült betartani a szabályokat - mondta az [origo]-nak Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, aki azt is hozzátette: nem ért egyet azzal a szabályzással, ami a tűzoltóautókat kitiltja, a taxikat viszont beengedi a buszsávokba.

A tűzoltók ezért a Fővárosi Önkormányzathoz fordultak, hogy a városrendészeti bizottság kezdeményezze a KRESZ módosítását. Erre ígéretet kaptunk Danielisz Bélától, a bizottság elnökétől - mondta a fővárosi tűzoltóparancsnok. A bizottság módosítási javaslata április végén kerülhet a Fővárosi Közgyűlés napirendjére.

Az említetteken kívül a Magyar Postának is gondot okozott a buszsávok szigorú figyelése: le kellett szerelnie azokat a postaládákat, amiket csak a buszsávban megállva tudtak üríteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK