Elhalasztják a mobil posták bevezetését

A Magyar Posta Rt. három hónappal elhalasztja az Ormánságban június 1-jén bevezetni tervezett mobil postaszolgáltatás indítását.

Szász Katalin, a posta szóvivője tudatta: a posta vezetői Bogádmindszenten a térségi polgármesterekkel megbeszélést folytattak, amelyen Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója jelentette be a halasztást, amelynek célja az, hogy minden érintett településen legyen idő az egyeztetésre, az új postai szolgáltatás bemutatására. A tájékoztatás szerint a vezérigazgató felajánlotta valamennyi polgármesternek, hogy az új mobil postaszolgáltatás mellett - amennyiben arra lakossági igény van - egy fix postai felvevői pont is működhet az önkormányzatok épületében, ha azt egy alkalmazott ellátja forgalomarányos térítés ellenében.

A Magyar Posta Rt. tervei szerint az idén 283 kistelepülésen vezetnék be a mobil postaszolgáltatást, jövőre pedig további 342 helyen várható ez. A cég tájékoztatása szerint a mobil postai szolgáltatást a 600 lakos alatti településekre terjesztik ki, erre a hírközlési törvény és az annak végrehajtására kiadott kormányrendelet ad lehetőséget.

A Magyar Posta felvételi forgalmának 1-2 százaléka származik a 600-nál kevesebb lakosú települések postáiról, a kézbesítési forgalomnak 2-3 százalékát adják ezek a települések.

A közlés szerint a mobil posta teljes körű kézbesítési és felvételi szolgáltatást nyújt majd a lakosoknak. A körzeti postáról kiindulva az érintett településekre gépkocsis kézbesítők mennek, akik felveszik a leveleket, csomagokat, elvégzik a pénz be- és kifizetési szolgáltatást, valamint a posta által forgalmazott kereskedelmi áruk eladását. Továbbra is minden lakos saját házánál, lakásánál kapja meg levelét, nyugdíját, ellátását, 2004-től a csomagját is.