A parlament hétfőn dönt az iraki misszióról

Az Országgyűlés hétfőn dönt az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. A pártok szerdán elvben megállapodtak arról, hogy szállító és humanitárius feladatra 300 katona megy augusztusban vagy szeptemberben Irakba.

Az Országgyűlés hétfőn dönt az iraki békefenntartásban való magyar részvételről. Ahhoz, hogy arról az indítványról dönthessenek, amelyről a pártok legutóbbi egyeztetésükön megállapodtak, a frakcióknak hozzá kell járulniuk a házszabálytól történő eltéréshez. Ellenkező esetben a parlament a kormány által korábban beterjesztett indítványról szavaz - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a házbizottság csütörtöki ülését követően.

A szerdai négypárti egyeztetésen elvi megállapodás született egy háromszáz fős katonai szállítókontingens Irakba küldéséről. A megállapodás értelmében a magyar katonák szállítási és humanitárius feladatokat végeznének Irakban. Tisztázandó még, hogy a magyar katonák a szállítási feladatokat saját vagy a szövetségesek járművein hajtják-e végre, illetve az alakulatok ellátásáról saját maguknak kell-e gondoskodniuk. Ezek a részletek nagyban befolyásolják a misszió költségvetését.

Hétfőn erősíti meg a parlament a tavalyi prágai NATO-csúcson meghívott hét országnak - Romániának, Szlovákiának és Szlovéniának, Bulgáriának, Észtországnak, Lettországnak és Litvániának - az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvét. A hét ország várhatóan 2004-ben válik a szövetség tagjává.

A háromnapos plenáris ülés második napján, kedden a képviselők megkezdik az orvosok és más egészségügyi dolgozók jogállásának egyes kérdéseit rendező törvényjavaslat általános  vitáját. Szerdán a Fidesz kezdeményezésére politikai vitanapot tartanak "Kudarc, kilátástalanság, koncepciótlanság, avagy a becsapott önkormányzatok" címmel. Ezt követően az ombudsmani beszámolókról tárgyal a parlament.

KAPCSOLÓDÓ CIKK