Az éhség ellen dohányoznak a fiatal lányok

A 17 éves korosztályból a fiúk 40, a lányok 35 százaléka gyújt rá rendszeresen - derült ki az Országos Egészségfejlesztési Központ jelentéséből, amit a Népszabadság közöl. A lányok közül sokan azzal indokolják a dohányzást, hogy fogyókúráznak, és azzal, hogy segít elfojtani az éhségérzetet. Az alkohol- és drogfogyasztási szokásokról is elmondható: egyre kisebb a különbség a két nem között, a lányok utolérik a fiúkat.

Az Országos Egészségfejlesztési Központ gyermek-egészségügyi főosztálya a
a Nemzeti Drogmegelozési Intézettel közösen nemzetközi kutatás keretében vizsgálta Magyarországon a 11-17 éves korosztály drog- és alkoholfogyasztási, dohányzási, életmódbeli szokásait. A saját bevalláson alapuló kérdőívek összesítésekor kiderült: a tizenhét éves fiúk 29, a lányok 21 százaléka életében már legalább egyszer kipróbálta a füves cigarettát. Mindkét nemnél előfordul az is, hogy alkoholt isznak gyógyszerre - ezt a tizenhét éves fiúk 8, a lányok 9 százaléka próbálta már minimum egyszer.

Ugyanebben a korosztályban a fiúk kétharmada, a lányok 40 százaléka többször is volt már részeg. A fogyasztás gyakorisága alig különbözik a 15 és 17 évesek között: előbbiek körében 31, az idősebbek közül pedig 36 százalék fogyaszt rendszeresen sört vagy bort.

A dohányosok aránya is jóval egyharmad fölött jár, ráadásul a lányok lassan utolérik a fiúkat, egyre kisebb a különbség a két nem között. Ez a tendencia szinte az összes káros szenvedéllyel kapcsolatban elmondható. A dohányosok száma tizenhárom és tizenöt éves kor között ugrik meg: már a hetedikes fiúknak is több mint egytizede rendszeresen cigizik, de két évvel később már 29 százalékuk dohányzik.

Az étkezési szokásokról sem mondható el túl sok jó: a tizenhét éves lányok 40 százaléka soha nem eszik reggelit tanítási napon. Sokan a cigizést is azzal indokolták, hogy így könnyebb elfojtani az éhségérzetet.