Furka Árpád válaszol a fel nem tett kérdésekre

Furka Árpád professzor az alábbiakban válaszol az élő műsorban el nem hangzott kérdésekre
 
Az optimalizálási szakaszban szerephez jut-e a matematikai modellezés és ha igen, akkor mi a funkciója? (Geller Tamás)
 
A biológiai aktivitást kiváltó molekulák (lead) meghatározása után következő optimalizálási szakasz első feladata azon molekulák meghatározása, amelyek közül a leghatékonyabbat választhatjuk ki végül. Ezt a molekulacsoportot általában úgy határozzuk meg, hogy abban a molekuladiverzitás szerepet kapjon, tehát minél több, a lead-hez hasonló szerkezetű, de attól sokféleképpen eltérő molekula kerüljön az optimalizálandó csoportba. Molekulák hasonlóságának modellezésére többfajta eszköz létezik, amelyeknek közös vonása, hogy a molekulák hasonlóságát egy vagy néhány szám segítségével írjuk le. Ezen hasonlósági mértékek használhatók a későbbiekben a biológiai aktivitás előrejelzésére is. (QSAR - Quantitative Structure Activity Relationship módszer)

Hol bomlik el a szervezetben a peptid? (Geller Tamás)

Szervezetünk általában természetes polipeptidek, azaz fehérjék lebontását végzi. A folyamatban a peptidkötést bontó enzimek, e peptidázok játszák a főszerepet. Az első hely, ahol a fehérjebontás elkezdődik, az a gyomor, ahol a pepszin nevű enzim végzi a bontást (emésztést), amely a gyomorban található sósav segítségével képes kifejteni a hatását. A gyomorból a részben megemésztett táplálék a vékonybélbe kerül, ahol a fehérjebontást a hasnyál egyik összetevője, a tripszin fejezi be.

Különbözhet-e egymástól az a két peptid, amelyben az aminosavak sorrendje megegyezik ugyan, de az előállításakor az ellenkező végéről kezdték felépíteni az aminosavláncot?

Nem. Figyelembe veendő azonban, hogy bárhogyan állították elő a peptidet, az aminosavak számozását az aminoterminálison kezdjük, tehát azon a láncvégen, ahol a szabad (alfa) aminocsoport van.

Hozott-e anyagi elismerést a Professzor Úrnak és az országnak az előadásban ismertetett eljárás? (proximaxi)

Anyagi elismerést nem. Erkölcsi elismerést igen, amelynek egyik példája, hogy megválasztottak a Kombinatorikus Tudományok Európai Társaságának tiszteletbeli elnökének.

Miért nem lehet szájon át inzulint szedni? (csako)
 
Az inzulin peptidhormon, amelynek legnagyobb része már a gyomorban lebontódik, ezért nem alkalmazható hagyományos tabletta formájában. Friss kutatások azonban arról számolnak be, hogy bizonyos polimer gélek felhasználásával a készítmény átjuttatható a gyomron az inzulin elbomlása nélkül a vékonybélbe, ahonnan az inzulin egy része már felszívódhat a véráramba. A hatékonyság növelésével néhány even belül megoldódhat az inzulin  szájon át történő adagolása. További forrásként ajánlom a diabeteshealing.com angol nyelvű oldalait.

Tanít még a Tanár  Úr? A kék szerves kémia könyvét elég jól ismertük!  (zsazsa)

Tanítok egy speciális tantárgyat, címe: Kombinatorikus kémia. A tankönyvre pedig már nagyon ráférne egy frissítés.

Lehet-e ezzel az eljárással személyre szabott gyógyszereket gyártani? (farmakogenomics)

A kombinatorikus kémia a gyakorlatban egy adott molekulacsalád összes tagjának hatékony előállítását és kémiai vizsgálatát jelenti. Ha rendelkezésre áll az erre alkalmas teszt, akkor a válasz igen. A problémát a megfelelő teszt kidolgozása jelenti.

Igaz-e, hogy a magyar kutatók a legjobbak közé tartoznak a vegytan területén is? (hugo)
 
A magyar vegyészek kimagasló eredményeket mutattak fel a kémia számos területén. Csak a kémiai Nobel-díjasokat említve: Zsigmondy Richárd kolloidikai, Hevesy György izotópkémiai, Polányi János reakciókinetikai, Oláh György pedig szerves kémiai kutatásaikért kapták meg ezt az elismerést. Természetesen rengeteg hires, iskolateremtő Magyar kémikus van még rajtuk kívül is. Egy részletes összefoglalót talál a www.chemonet.hu <http://www.chemonet.hu> magyar  nyelvű kémiatörténeti oldalain.