Csak a kormány bírálatában ért egyet a Fidesz és az MDF

Kedden találkozott egymással Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A megbeszélés után kiderült: a két ellenzéki párt lényegében csak a kormány bírálatában ért egyet. A közös együttműködésről eltérően vélekedett Orbán és Dávid. A demokrata fórum továbbra sem akar közös listát állítani a Fidesszel az európai parlamenti választáson. Dávid szerint párhuzamosan kell együtt dolgoznia a két pártnak. Orbán viszont azt szeretné, ha a Fidesz és az MDF közös szövetséget alkotna a jövőben.

Forrás: [origo]

Dávid Ibolya és Orbán Viktor kedden találkozott egymással, hogy a két párt viszonyáról egyeztessenek. A találkozón részt vett a két pártvezető mellett az MDF-es Font Sándor és Katona Kálmán, illetve a fideszes Mátrai Márta és a volt külügyminiszter, Martonyi János.

Orbán Viktor a Fidesz nevében azt javasolta a találkozón Dávid Ibolyának, hogy a kisebbik ellenzéki párt fontolja meg, hogy önállóan akar-e indulni az európai parlamenti választásokon. Orbán felvetette azt is, hogy az MDF-nek meg kellene fontolnia a kettős párttagság bevezetését. Erre a Fidesz tagjainak ugyanis a májusi kongresszuson elfogadott alapszabály-módosítás óta már lehetőségük van.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy Dávid Ibolyával nem értenek egyet minden kérdésben, de szeretnének minél szorosabban együttműködni, mert csak akkor lehetnek sikeresek, ha összefognak. Orbán utalt arra, hogy egy még szélesebb, nemzeti méretű szövetség léterhozását szeretné elérni, amihez az MDF-re is szükség volna. Elmondta azt is, hogy abban Dávidnak igaza van, hogy két párt nem politizálhat ugyanúgy, mert akkor az egyikre nincs szükség. Orbán közölte, hogy meghívta Dávidot a Fidesz nőtagozatának szombati alakuló ülésére. Dávid azonban nem megy el a találkozóra, mert - mint mondta - korábban már részt vett az MDF nőtagozatának ülésén, a hétvégét pedig választókörzetében tölti.

Dávid Ibolya a találkozó után közölte, hogy az MDF továbbra is a Fidesszel párhuzamosan kíván politizálni. Szerinte egyetértés csak a kormány tevékenységének értékelésében volt, a két párt együttműködésével kapcsolatban azonban nem sikerült megállapodniuk.

A kettős tagságot tekintve ugyanis továbbra is eltérően vélekedett a két párt vezetője. Az MDF elnöke szerint nincs is igény erre a pártja részéről, a választmányi ülésen a kettős tagság bevezetését egy tag sem vetette fel. Dávid szerint ez az ötlet idegen a hazai és az európai gyakorlattól is. Az európai parlamenti választásokról azt mondta, februárban az MDF már kijelentette, hogy önállóan indul, azóta sem változott a párt álláspontja. Hende Csaba ügye a pártvezetők állítása szerint nem került szóba. Hende az MDF tagja, de a polgári körök egyik vezető személyisége.

Dávid kifogásolta a találkozón, hogy a két párt között semmilyen hivatalos együttműködés sincs amiatt, hogy a Fidesz korábban egyoldalúan felmondta az együttműködési szerződéseket. Három szerződés alapján dolgozott együtt a két párt, melyeket az országgyűlési és az önkormányzati választások előtt kötöttek, emellett korábban a két frakció is írásban rögzítette együttműködésük feltételeit.

A több mint kétórás megbeszélés alatt a Fidesz és az MDF tárgyalódelegációja kitért a magyar gazdaság értékelésére, a megbeszélés után Orbán Viktor azt mondta, a két párt egyetértett abban, hogy a magyar gazdaság válság közeli helyzetben van, az eddigi határozatlanságot a határozott politizálásnak kellene felváltania mind a gazdaságban, mind a vidéket érintő kérdésekben.

Közös állásfoglalásában a két párt vezetősége arra kérte a kormányt, hogy a kismamáknak járó jövedelempótló támogatás kifizetésénél ne vegyék figyelembe a Legfelsőbb Bíróság ítéletében szereplő hároméves elévülési időt. E helyett mindenkinek, aki gyereket nevelt a vitatott időszakban, fizessék ki a támogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK