Barlangász múzeum

A "barlangászmúzeum" Öcsön található, a Szabadság utca 13-as szám alatt, egy meglehetősen öreg, csapzott kulipintyóban. A tető kissé bizonytalanul áll, rajta hatalmas lyukak. A ház alatt egy kicsiny, de kellemesen hűvös borospince található, benne négy hordó, ha volt is bor benne, nem tudtam megállapítani.

Forrás: ==

Inkább a földszinten található rekvizítumokra koncentráltam. Az épületbe lépve rögtön megtapasztaljuk a régiek építkezésének egyik sajátosságát: alacsonyak a szemöldökfák, le kell hajolni. A vastag falba vágott ablakok vaksi szemekként merednek az utcára. Napjaink világossághoz, jó megvilágításhoz, fényhez szokott embere nehezen tudja elképzelni, hogy ősanyáink, ősapáink ilyen házakban éltek, haltak.

A házban számos fotó található barlangrajzokról, és a környék barlangokkal és kőzetekkel kapcsolatos sajátosságairól. Kiállításra kerültek barlangászati mentőeszközök, karabinerek, és kötelek. Láttam számos közetmintát. Aztán tekintetem az egyik asztalra vándorolt: ... "és ez micsoda?" - kérdeztem nagy csodálkozva. A "dolog" furcsán csillogott, de a sarkai meglehetősen élesnek tűntek. Azt hittem furcsa kristály...de nem az volt, összeolvasztott, és megszilárdult zöld üveg.

Ha az arrajáró Taliándörögd felől közelít, akkor először egy mászófalra pingált meglehetősen vérszomjasnak tűnő, hatalmas mamutkép ötlik a szemébe (olyan, mint valami gigászi barlangrajz). Ha történetesen gyerek is akad a családban, akkor, a szülők biztosan nem fognak tudni ellenállni, a csemete kérlelő szavának, ráncigálásának. A gyerekek a falra megfelelő biztosítás mellett akár fel is kapaszkodhatnak.

A múzeum ingyenes, de a látogatók adományokat is elhelyezhetnek a múzeum fennmaradása érdekében. Amíg ott tartózkodtam, idős emberek is letértek útjukról és megcsodálták az épületet, a bátrabbja be is merészkedett. Nem kellett csalódniuk; a tárlatvezetést három talpraesett fiatal lány végzi, hatalmas lelkesedéssel, felváltva. Az egyik látogató szakmailag  is érintett volt a környék földszerkezeti viszonyaiban. Az ő elbeszélése főleg Tapolcára vonatkozott. A múzeum létrejötte a Kardos család nevéhez köthető, ők több generációra visszamenőleg bányászősökkel rendelkeznek.

A Barlangkutató múzeum nyitvatartása:

Julius 26. (szombat) 10.00 - 16.00 Ráadásul Barlangkutató felszíni kirándulás gyülekező:9.30 (túrafelszerelés ajánlott) Útvonal: Kapolcsi Pokol - lik, illetve Taliándörögdi pokol - lik

Julius 27. (vasárnap) 13.00 - 16.00. Barlangkutató felszíni kirándulás gyülekező: 12.30 Útvonal: Öcs környéki megtekintendő barlangászattal kapcsolatos nevezetességek.

Julius 28. (hétfő) 10.00 - 16.00 A újabb kirándulás gyülekezője 9.30.
Útvonal:Pulai bazaltbarlang, Farkas - árok és barlangjai.

Julius 29. (kedd) 13.00 - 16.00 A kirándulás gyülekezője: 12.30. Útvonal: Padragi - sziklák barlangja, Csárdahegyi - barlang.

Július 30. (szerda) 13.00 - 16.00 A kirándulás gyülekezője: 12.30. Útvonal: Kab- hegy és barlangjai.

Július 31. (csütörtök) 10.00 - 16.00 Barlangi túra, barlangkutató felszereléssel! A kirándulás gyülekezője: 9.30 Útvonal: Kab - hegy, Bújó - lik.

Augusztus 1. (péntek) 10.00 - 16.00 A kirándulás gyülekezője: 9.30 Túrafelszerelés és fürdőruha ajánlott! Útvonal: Tapolcai tavas - barlang.

Augusztus 2. (szombat) 10.00 - 16.00 A kirándulás gyülekezője: 9.30 Túrafelszerelés ajánlott! Útvonal: Kab- hegy és barlangjai.

Augusztus 3. (vasárnap) 10.00 - 16.00 A kirándulás gyülekezője: 9.30 Túrafelszerelés ajánlott. Útvonal: Művészetek Völgyi érdekességek

20.00 - kb. 22.00 Barlangkutató táborzáró tábortűz, kórus koncert.

GBA, kapolcs.hu