Gallup: A többség elégedetlen a kormánnyal

Az összes szavazó körében egy százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt a Gallup Intézet júliusi közvélemény-kutatásának eredménye szerint. A pártot választó és biztosan szavazók körében egyenlő az eredmény. Az SZDSZ és az MDF önállóan nem jutna be a parlamentbe. A többség elégedetlen a kormánnyal.

A Gallup Intézet júlusban készített felmérésének eredménye szerint a Fidesz 29, míg az MSZP 28 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes választókorú népesség körében. Mindkét párt eredménye csökken az év eleje óta, viszont a januári 22-ről 34 százalékra emelkedett a bizonytalanok aránya.

Azoknak a körében, akik biztosan elmennének szavazni, és tudják is, hogy kire, 45-45 százalék a két nagy párt támogatottsága. A Gallup beszámolója szerint ugyan a Fidesz számai is csökkenő tendenciát mutatnak az év eleje óta, de az elmúlt hónapban megállt a visszaesés.

A Gallup felhívja a figyelmet ugyanakor arra, hogy a Fidesz arányszámainak növekedését tévedés abszolút értelemben is növekedésnek venni. Ez azért lenne hiba, mert ugyan a biztos pártválasztók körében nőtt a Fideszt támogatók aránya, de a biztos pártválasztók száma csökken, így végeredményben a Fidesz támogatóinak száma nem nőtt. Az MSZP biztos pártválasztóinak száma viszont gyorsabban csökkent, mint a Fidesz tábora.

A kis pártok közül egy sem jutna be a parlamentbe a Gallup számai szerint. Az összes választópolgár körében az SZDSZ, az MDF, a MIÉP és a Centrum párt is 2 százalékot ér el. A biztos pártválaszó szavazók körében az SZDSZ és az MDF már 3-3 százalékon áll, a MIÉP és a Centrum marad 2, a Munkáspárt viszont már kimutatható 1 százalékkal.

A lakosság több mint fele szerint a dolgok összességében rossz irányba mennek, relatív többsége (44 százaléka) szerint a kormány inkább rosszul vagy nagyon rosszul látja el feladatát. Relatív többségbe kerültek azok is, akik szerint a kormány rossz irányban változtatta meg a korábbi viszonyokat. A felnőtt lakosság abszolút többsége, 57 százaléka inkább vagy nagyon elégedetlen azzal, ahogyan most él.

Fentiek ellenére a miniszterelnök munkájával elégedetlenek nem kerültek többségbe: 44 százalék szerint a kormányfő inkább jól látja el feladatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK