Tovább késik az Erzsébet híd rozsdamentesítése

Nincs döntés az Erzsébet híd korrózióvédelmére kiírt pályázatokról. A legolcsóbb ajánlatot tevő Ganz Acélszerkezet Kft. mellett szóló döntés érvénytelenítették, noha erre látszólag nem volt ok. Közben kiderült, hogy a másik három pályázó kapcsolatba hozható egymással. A közbeszerzésen történt szabálytalanságok miatt Közbeszerzési Döntőbizottság korábban már egymillió forintos bírságot szabott ki a Főpolgármesteri Hivatalra - írja a Népszabadság.

Kapcsolatba hozható egymással az Erzsébet híd korrózióvédelmi munkálataira ajánlatot tevő három pályázó - írja a Népszabadság. A beruházásra kiírt közbeszerzési pályázatra összesen négy cég jelentkezett. A legolcsóbb - 977 - millió forintos ajánlatot a Ganz Acélszerkezet Kft. tette, a másik három cég .- a Közgép Rt., a Hídépító Rt. és a Hídtechnikai Kft. - egyaránt 1,2 milliárd forint körüli ajánlatot tett hatszázezer forintos különbséggel.

Utóbbi három társaság azonban kapcsolatba hozható egymással. A Hídtechnikai Kft. tagjai között van a Hídépítő Rt., az Erba-Lux Kft., és a Placc 2000 Kft., Az Erba-Luxnak tagja a Hídépítő vezérigazgatója Apáthy Endre, aki 1994 és '98 között a Közgép igazgatósági, majd felügyelő bizottsági tagja volt. A Placc 2000 Kft.-nek tagjai között van egy másik Hídépítő-vezető, Németh Kálmán igazgató - írja a Népszabadság.

A Ganz Acélszerkezet Rt. a lap megkeresésére közölte, megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A híd korrózióvédelméről azonban továbbra sincs döntés, hiába nyerte el a pályázatot korábban már a Ganz, a városházi közbeszerzési bizottság ilyen értelmű döntését Atkári János főpolgármester-helyettes javaslatára - döntés meghozás nélkül - újratárgyalták. Ez gyakorlatilag ezt jelenti, hogy érvénytelenítették a győztes pályázatot, jóllehet erre nem volt semmi ok - mondta a lapnak Deák András a bizottság kereszténydemokrata tagja.

A politikus azt szeretné elérni, hogy megvizsgálják, miért fúrják meg a legolcsóbb ajánlatot a Főpolgármesteri Hivatalban.

A híd korrózióvédelmére korábban kiírt közbeszerzési pályázaton egy a Ganzénál drágább ajánlat nyert amit megóvott a munkát olcsón vállaló cég. Emiatt a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra bírságolta a Főpolgármesteri Hivatalt, Demszkyt pedig 100 ezer, Atkárit 200 ezer forintra büntette.

Újabb fejlemény, hogy a még meg sem hozott újabb döntést most egy drágább ajánlatot tevő cég támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál - írja a Népszabadság.