Megfosztották munkájától az SZDSZ-es alpolgármestert

Hivatalosan nem mondták fel a terézvárosi koalíciós megállapodást a szocialisták. Gyakorlatilag azonban teljes a mosolyszünet, az SZDSZ-es alpolgármester nem dolgozhat hivatalában, az MSZP-SZDSZ támogatottságú polgármester megfosztotta összes jogkörétől. Háromnapnyi hallgatás után hétfőn az MSZP tárgyalásokat kezdeményezett a szabad demokarátákkal, így keddre kiderülhet, hogy papíron is megszűnik az együttműködés, vagy kibékül a két párt. A vita egy sikkasztási ügy miatt robbant ki.

Rabin László SZDSZ-es terézvárosi alpolgármesternek péntek óta nincs munkája, a koalíciós pártok csütörtökön kirobbant vitája miatt ugyanis Verók István polgármester (MSZP-SZDSZ) magához vonta szabad demokrata helyettese összes hatáskörét. Rabin szerint papíron, jogilag még létezik a koalíció. Közölte ugyanakkor, hogy "nagyra tárt szemmel csodálkozunk az MSZP eddigi nyilatkozatain".

Kijelentette, hogy a szabad demokraták nem akarják felbontani a koalíciót. Rabin László közölte azt is, hogy a szocialisták hétfőn kora délután felhívták telefonon, és tárgyalásokat kezdeményeztek a további együttműködésről. A koalícióval kapcsolatban azonban az alpolgármester szerint csak a párt helyi alapszervezete dönthet, ugyanis az alapszervezetek kötötték meg az együttműködésről szóló szerződést.

Rabin szerint amellett, hogy a polgármester intézkedése miatt nem gyakorolhatja alpolgármesteri jogait, "csak" annyiban érződik majd a két frakció közötti nézeteltérés, hogy valószínűleg nem egyeztetnek a képviselő-testületi ülések előtt. Így előfordulhat, hogy nem az MSZP-vel szavaznak, szerinte ez azonban nem veszélyezteti a hivatal működését. Nem érzek akkora veszélyt, mint amekkorát néhányan kelteni próbálnak - mondta Rabin. Az SZDSZ-es alpolgármester szerint nem a két párt vitája a fontos kérdés, hanem az: hová tűnt az elsikkasztott 120 millió.

Az [origo] megkeresésére Verók István polgármester és a helyi MSZP vezetői egyelőre nem nyilatkoztak, csak annyit közöltek, hogy amíg nem zárulnak le a tárgyalások az SZDSZ-szel, nem állnak a nyilvánosság elé.

A koalíciós szakítás előzménye egy sikkasztási ügy körüli vizsgálat volt. Az SZDSZ ugyanis múlt csütörtökön egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen kezdeményezte egy fegyelmi bizottság létrehozását. A testület Fürst György MSZP-s alpolgármester felelősségét vizsgálja a 120 milliós sikkasztási ügyben. Rabin László szerint az ülés előtt Fürst levélben figyelmeztette a szabad demokratákat, hogy ne vigyék javaslatukat a testület elé, különben a koalíciót megszűntnek tekinti az MSZP. Mivel az SZDSZ nem fogadott szót, pénteken Verók István magához vonta Rabin összes hatáskörét.

A sikkasztási ügy vizsgálata azért korbácsolta fel a szenvedélyeket a koalíciós felek között, mert eltűnt az önkormányzat tulajdonában lévő Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. 120 millió forintja. Az SZDSZ Ispánki Lászlót, az MSZP által delegált vezérigazgatót hibáztatja, és rajta kívül Fürst György gazdasági ügyekért felelős szocialista alpolgármester felelősségét vetették még fel. Az MSZP viszont úgy vélte, hogy többek között a vagyonkezelő korábbi SZDSZ-es elnöke is mulaszthatott, emellett az rt. felügyelőbizottsága és az igazgatóság is okolható azért, hogy eltűnhetett a pénz. A szocialisták szerint az SZDSZ - a helyi ellenzékkel összefogva - azt próbálta megakadályozni, hogy az ügyet teljeskörűen feltárják, csak a szocialistákat akarják összefüggésbe hozni az üggyel.

Az eltűnt 120 millió ügyében a BRFK jelenleg is nyomoz, Ispánki Lászlót gyanúsítják az összeg elsikkasztásával. Ispánki eddig nem reagált megkeresésünkre. A hiányzó összeg miatt az önkormányzat nem fizeti ki a rá eső közös költséget a VI. kerületi társasházakban.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK