Elhúzódhat Szász Károly felmentése

Az Országgyűlés legkorábban októberben dönthet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöki tisztét betöltő Szász Károly menesztéséről. A szándékot nem rejtik véka alá a kormánypártok képviselői, a Pénzügyminisztérium pedig megkezdte a szükséges előkészületeket. A gyorsabb eljáráshoz az ellenzék együttműködésére volna szükség.

Hétfőn reggel Medgyessy Péter miniszterelnök már harmadszor nyilatkozta, hogy felelősnek tartja a PSZÁF-et a K&H-botrány miatt. A kormányfő azt mondta, hogy a bankfelügyelet nem végezte el a dolgát, szerinte ugyanis meg kellett volna akadályozniuk az általa "disznóság"-nak nevezett sikkasztást.

A felügyelet vezetőjét, Szász Károlyt a törvény szerint az Országgyűlés felmentheti, és ehhez elegendő a kormánytöbbség szavazata. A jogszabály szerint ugyanis a PSZÁF elnökét akkor lehet - egyéb esetek mellett - felmenteni, ha "a kormány megítélése szerint az elnök vagy az elnökhelyettes neki felróható módon nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak".

Szász Károly tevékenységét a Pénzügyminisztérium vizsgálja. Amennyiben ennek eredményeként azt állapítják meg, hogy nem tett eleget feladatainak, akkor a pénzügyminiszter határozati javaslat elfogadását kezdeményezi a kormánynál. Ha a kormány ezt elfogadja, a javaslatot beterjesztik az Országgyűlésnek. Mivel a kivételes eljáráshoz az ellenzék ez esetben hiába várt támogatására lenne szükség, csak a rendes eljárás jöhet szóba a parlamentben. Ez a hetenkénti ülésezés mellett is másfél hónapot jelent.

Az [origo] információi szerint a pénzügyminiszter legkorábban a szeptember 20-án kezdődő héten terjeszti a kormány elé a Szász Károly leváltásáról szóló határozati javaslatot. E szerint körülbelül október végén, de inkább november elején dönthetnek a képviselők Szász Károly felmentéséről.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK