Vizsgálják a K & H vezetőinek a számláit is

Kulcsár Attila és közvetlen családtagjai mellett a K & H Bank felfüggesztett vagy távozott vezetőinek pénzügyi műveleteire is kíváncsi a rendőrség - értesült a Napi Gazdaság. A nyomozó hatóság hétfőn az MTI érdeklődésére ennek kapcsán csak azt közölte, hogy továbbra sem reagálnak sajtóhírekre.

A lap hétfői számában azt írja: több mint harminc magánszemély és tucatnyi, jórészt off-shore vállalkozás hazai bank- és értékpapírszámla-mozgásait kérte be öt évre visszamenőleg a rendőrség a brókerbotránnyal kapcsolatban. A lap információja szerint a bankok mellett valamennyi hazai brókerházat megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), és nyolc napon belül választ várnak az érintett kör "mindennemű tőzsdei, illetve egyéb számlamozgásairól".

A Napi Gazdaság úgy tudja: nemcsak Kulcsár Attila és közvetlen családtagjai, de a K & H Bank felfüggesztett vagy távozott vezetői - köztük Rejtő E. Tibor vezérigazgató, Zarnóczy Tibor vezérigazgató-helyettes, Csuka László brókerház-igazgató -, illetve a VIP-ügyfelek egy részének műveleteire is kíváncsi a nyomozó hatóság.

"A rendőrség továbbra sem kíván reagálni a lapértesülésekre" - jelentette ki az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője az MTI-nek. Németh Lajos alezredes emlékeztetett rá: a rendőrség múlt héten tartott tájékoztatóján bejelentették, rendszeresen tájékoztatni fogják a nyilvánosságot a K & H brókercégénél, a K & H Equitiesnél történt sikkasztás ügyében folytatott nyomozás állásáról.

A rendőrség múlt keddi sajtótájékoztatóján Gera Antal ezredes, az SZBEI vizsgálati főosztályának vezetője beszámolt róla: ismereteik szerint a K & H Equitiesnek mintegy 16 500 ügyfele van, ebből mintegy 3500 ügyfél "aktív". Kulcsár Attila egy 69 fős listával rendelkezett, amelyet később 62-re módosított, s az ebben felsorolt személyeket jelölte meg mint kárt szenvedetteket.

A nyomozás során megállapították, hogy Kulcsár Attilának 141 ügyfele volt, a brókercégnek azonban volt egy úgynevezett VIP-listája, amelyen 200 ügyfél szerepelt. "Ezért a nyomozók mind a 200 ügyfél dossziéját bekérték és tanulmányozták, hiszen a tényleges kár megállapításához össze kellett vetni a K & H Equities adatait az ügyfelek adataival" - jelentette ki Gera Antal ezredes.

Hozzátette: egy-egy ügyféldosszié ellenőrzése külön nyomozást igényel. Vannak megbízási szerződések, készpénzfelvételi bizonylatok, ezekből meg kell állapítani, melyek a valósak, illetve a hamisak - magyarázta az ezredes. Elmondta: iratokat szereztek be a K & H Banktól a tranzakciók bizonylataival együtt. Beszámolt arról is: eddig 25 magánszemélyre, 11 hazai társaságra és 8 külföldi bejegyzésű gazdasági társaságra vonatkozóan kerestek meg mintegy 100 pénzintézetet, hogy információkat kapjanak az érintettek számlaforgalmi kimutatásairól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK