Antigraffiti-anyag kerül a falakra

A Budapesti Városvédő Egyesület és Óbuda újabb frontot nyitottak az illegális graffitik felszámolására: az Árpád fejedelem úton tíz házat tisztítanak meg, a falakat pedig antigraffiti-anyaggal is bevonják - írja a Népszabadság. A Fővárosi Közterület-fenntartó vezetője szerint a küzdelem reménytelen, a bevonattal ellátott falakra is rá lehet fújni.

A Budapesti Városvédő Egyesület és Óbuda fogott összefogott, hogy eltüntessék a tíz, Árpád fejedelem útjai ház mázolmányait. Az akciót kedden indították, és várhatóan egy hónapig tart: nemcsak lemossák a firkákat, hanem antigraffiti-anyaggal is bevonják a falakat. Az akció becsült költsége ötmillió forint, ami a kétszerese is lehetne, ha nem egyszerre végeznék el a munkát összesen tíz épületen. Hasonló akciókat szerveznek másutt is, ehhez már több kerülettel felvették a kapcsolatot. A budavári önkormányzat, amely műemléke miatt különösen érintett, kísérletszerűen már foglalkozott a védekezés módjaival, e hét csütörtöki ülésén pedig várhatóan rendeletet is alkot róla.

A falfirkamentes Budapest gyakorlatilag kivitelezhetetlen, reménytelen küzdelemről van szó - vélekedik Altmann Antal, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. főosztályvezetője. Tökéletes védelem nincs: az FKF Rt. által számos helyen alkalmazott graffitiellenes bevonat sem jelent automatikus graffitimentességet. Ráfújni az ilyen felületre is lehet, csak tisztítani könnyebb.

KAPCSOLÓDÓ CIKK