Kétnapos baba az utcai inkubátorban

Kétnapos csecsemőt találtak az orvosok a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ inkubátorában szombaton reggel - mondta Garamvölgyi György, a kórház főigazgatója a távirati irodának.

A 2420 grammos kislány teljesen egészséges - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a babát törülközőbe és plédbe csavarva tették le az inkubátorba. Garamvölgyi György elmondta: a csecsemő biztosan nem kórházban született, mivel hímzőfonallal volt ellátva a köldökzsinór. Az orvosok a Szombati Emese nevet adták a kislánynak.

A Schöpf-Merei portája elé 1996. május 16-án került ki a babamentő inkubátor, amelyben eddig összesen 15 újszülöttet helyeztek el.

A főigazgató elmondta: több mint ezer úgynevezett krízisterhes anyuka kereste fel már a kórházat. Közülük mintegy 500-nak megoldódtak a problémái, és kisbabájukkal együtt hazakerültek. Az anyák negyede nem mondott le csecsemőjéről, elhelyezését csecsemőotthonban kérte, és ugyanennyien döntöttek úgy, hogy kisbabájukat örökbe adják.

Garamvölgyi György hangsúlyozta: egyre több krízishelyzetben lévő kismamának tudnak segíteni, de, mint mondta, ez attól is függ, hogy az anyukák mikor keresik fel a kórházat.