11 évet kapott a Fekete Angyal

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében 11 év börtönbüntetésre ítélte a Fekete Angyalt több emberen elkövetett emberölés kísérletéért. A betegei megölésével vádolt ápolónő az ítélethirdetés előtti, kedd délelőtti tárgyaláson minden eddigi vallomását visszavonta. Azt állította, hogy csak kitalálta, hogy orvosi utasítás nélkül injekciókat adott volna be súlyos betegeknek, tagadta, hogy bárkit is megölt volna.

Forrás: ORIGO
A Fekte Angyal a Fővárosi Bíróságon

A bíróság másodfokon súlyosbította a Fekete Angyalra kiszabott büntetést. Míg első fokon kilenc évet kapott Faludi Tímea, másodfokú, jogerős ítéletében már tizenegy évre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a volt nővért több emberen elkövetett emberölés kísérletéért és négy rendbeli foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért.

A bíróság annak ellenére súlyosbította az ítéletet, hogy a Fekete Angyalként elhíresült ápolónő a jogerős ítélet kihirdetése előtt a keddi bírósági tárgyaláson visszavonta minden vallomását. Faludi Tímea azt állította, mindent csak kitalált, amit a korábbi tárgyalásokon előadott. Közölte, hogy nem adott be senkinek orvosi utasítás nélkül injekciókat, nem ölt meg senkit.

A bíróság azonban figyelmen kívül hagyta a vallomás visszavonását. A bíró szerint az elsőfokú ítélet részletes, mindenre kiterjedő bizonyítás után született, így nem csak a vádlotti vallomásra épült. Faludi néhány korábbi vallomásának valóságtartalmát nem lehet megkérdőjelezni, mert több olyan tényre is felhívta a nyomozók figyelmét, amit nem találhatott ki - mondta a bíró.

Szőgyényi József, a Fekete Angyal védője az ítélethirdetés előtt védence felmentését, illetve új eljárás lefolytatását kérte, és Faludi állítását próbálta meg alátámasztani. Szőgyényi szerint a többrendbeli  emberölés kísérletével vádolt ápolónő kitalálta a korábbi vallomásaiban előadott történeteket, valójában azonban nem ölt meg senkit.

Az ügyvéd kiemelte az egyik vádpontot. E szerint egy betegről Faludi Tímea korábban azt mondta, hajnali négykor adott be neki injekciót, amitől nem sokkal később meghalt. Ebben az esetben kiderült, hogy már előző nap este tizenegykor meghalt a beteg, így nyilvánvaló, hogy védence nem mondott igazat. A többi esetben is hasonló ellentmondásokat lehet felfedezni - érvelt Szőgyényi.

Közölte azt is, hogy a vádat Faludi vallomásaira alapozták, pedig az ápolónő állandóan változtatott állításain, így nem lehet eldönteni, hogy mikor mondott igazat, és hogy az ügyészség, illetve az elsőfokú bíróság melyik vallomást vette figyelembe. Szőgyényi szerint mivel még ő sem tudja, védence mikor mond igazat, nem lehet vallomásai alapján ítélkezni.

Az ügyészség azonban az utolsó pillanatban visszavont vallomásokat a védőügyvéd taktikai fogásaként értékelte. Az ügyész szerint ugyanis a vádlott csak akkor kezdte el változatni vallomásait, amikor védője ezt tanácsolta neki. Közölte, hogy csak azokban az esetekben emeltek vádat Faludi Tímea ellen, ahol minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy megölte pácienseit, vagy erre kísérletet tett. Ezekben az esetekben orvos szakértői vélemény is alátámasztotta a vallomásban elmondottakat az ügyész szerint. Perbeszédében az elsőfokú ítélet súlyosbítását kérte a vád képviselője.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK