Bárki olvashatja a polgári körök levelezését

A Körök a körért a leginkább közösen szerkesztett része a hírlevélnek. Itt beszámolók olvashatók polgári körös rendezvényekről és egy-egy kör felhívása, egy-egy aktívabb tag állásfoglalása is megjelenhet. Innen derül ki például, hogy az Alcsútdobozi Polgári Egyesület mikor szervez hatnapos kirándulást Erdélybe, és azon hogyan lehet részt venni. Mikor lehet együtt kirándulni egy természetjáró polgári körrel, mely második túráját Nagykovácsi és Solymár közé szervezte, és a kiránduláson részt vett Bubik István színművész is. "Hozz kényelmes ruhát, némi elemózsiát és buszjegyet vagy bérletet" - olvasható a jó tanács a kirándulóknak, akik a Moszkva téren találkoztak.

Orbán Viktor a polgári körök 2002 júniusi találkozóján

A civil programok mellett tüntetések, vitafórumok százait hirdették már meg ebben a rovatban. Itt olvashatók Orbán Viktor aktuális beszédei is, általában teljes terjedelemben. A civil és politikai rendezvények közti átmenetnek egyik példája, amikor szentmisére hívott mindenkit a Magyar Oktáv Polgári Kör: a Mátyás-templomban celebrált hálaadó misét a 2002-es Kossuth téri nagygyűlés első évfordulója alkalmából tartották, és az Oktáv Kör koncertet is szervezett a templomba.

A felhívások között több publicisztika is van, melyet egyes körök vagy személyek tettek közzé aktuális politikai kérdésekről. Van, aki a kormányt állítja pellengérre, mások a valóságshow-kon háborognak.

Majdnem minden számban lehet adakozni valamilyen célra: az elsőben Usztics Mátyás kért pénzt csak magyar szerzők műveit bemutató színtársulata működtetéséhez. Többször is jelentkezett a Szép Szó Polgári Kör, mely "Egy kör, egy könyv, egy zászló, egy tábor" jelszóval indított mozgalmat, melynek keretében arra kérik a többieket, hogy "mindenki hozzon még egy könyvet". Az akció során beküldött könyveket eladták, és a bevételt a polgári körök azóta megvásárolt székházára fordították. Ugyanitt népszerűsítette magát a Búvópatak című kaposvári lap is.

A Heti Hírbörze rovatban az elmúlt hét legfontosabb eseményei szerepelnek, elég változatos szerkesztésben. Néha külpolitikai hírek is ide kerülnek, máskor kifejezetten a polgári körökkel kapcsolatos események szerepelnek.

Ezzel szemben a Hírek rovat a hírlevél küldőinek szándéka szerint kifejezetten a polgári köröknek összeállított, máshol elhallgatott vagy éppen "máshol csak egyoldalúan közölt" híreket gyűjti össze. Innen lehetett megtudni például, hogy valószínűleg lehallgatják a demokrácia-vonalat, a polgári körök telefonját. A Kommen-Tár szerzői pedig háttérelemzésekkel segítik az olvasókat, hogy megértsék, mi áll egy-egy hír hátterében.

Közös jelszó: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok

Sokszor előfordul, hogy nem politikai ügyekre hívják fel az olvasók figyelmét, kifejezetten sok jótékonysági felhívás és program szerepel a hírlevelekben. A fogyatékkal élők munkaszerzéséről éppúgy lehetett tájékoztatót olvasni, mint arról, hogy a cserkészek nyári táborozását hogyan lehet anyagilag segíteni. A dévai árvák megsegítésétől erdélyi falusi gyerekek tehetségmentő programjáig vagy éppen erzsébetvárosi véradásig számos akciót lehet segíteni a hírlevél segítségével.

Előfordul, hogy egy-egy polgári kör saját segítő szándékú javaslattal áll elő: az egyik polgári kör például ingyenes álláskeresési tanácsadó szolgálatot működtet. A Május 24. Polgári Kör pedig a következő felhívással fordult a többi polgári köröshöz: "Kérjük az idősebbeket: meséljenek! Mondjanak igaz mesét gyermekeiknek, unokáiknak! Mondhatnánk így is: mindenki hozzon magával még egy unokát! A fiatalokat pedig kérjük: kérdezzenek!" - a felhívás a generációk közti harmonikus együttélés programjának megvalósításáról szól.

A reklámnak tekinthető szövegek között szerepelt Edward de-Baro előadásának hirdetése. De-Baro fejenként 1000 forintért szervezett "egyedülálló gondolkodásfejlesztési programot polgári körök részére". 

Előfordulnak szabályos hirdetések is a hírlevelekben. Többször is megjelent például, hogy a jezsuita rend könyvelőt keres. Vagy éppen a már említett Szép Szó Polgári Kör egy 20 verses Petőfi-kötettel jelentkezett, melyet 200 forint plusz támogatásért nem csak megrendelni lehet, de egy határon túli magyarokhoz küldött példányra is be lehet fizetni náluk.

A hírlevél néha reagál az aktuálpolitikai fejleményekre, néha azonban nem. A jobboldal által elvesztett önkormányzati választás után például az első szám négy nappal a szavazás után ment ki, de a választásról egyetlen szó sem esik benne. A teljes számot az október 23-i megemlékezésnek szentelte a hírlevél, mely 24-én ment ki (a szavazás 20-án volt). Annyi aktuális üzenet azért szerepel benne, hogy teljes terjedelmében olvasható Orbán Viktor ünnepi beszéde, aki utalt a választásra. 

Forrás: [origo]
Orbán Viktor a budai várban polgári körök alakítására szólít fel

Az iraki háborúra viszont azonnal reagáltak a szerkesztők. Az amerikai gépek első támadása után alig húsz perccel, hajnali négy körül már kiment egy néhány soros rendkívüli hírlevél. A levelek végig élesen háborúellenes hangvételben íródtak, és a magyar kormány háborús politikáját keményen bírálták.

Az EU-népszavazás idején nagyon óvatosak voltak a hírlevelek. Megjelentek az EU-t támogató írások is, ugyanakkor a szövegekből nyilvánvalóvá vált, hogy nincs közös álláspont, minden polgári körös úgy szavazhat, ahogy akar, sőt, még elmenni sem kötelező. A szavazás estéjén rendezett fideszes rendezvény meghívója mindenkinek szólt, "akár igennel, akár nemmel szavazott, akár elment, akár nem".

A rendkívüli hírlevelek mindig egy-egy aktuális téma köré épülnek, és szinte naponta küldik őket. Ezekben részben rendezvényeket hirdetnek: Lovas István dedikálásától a kerékpáros felvonulásig számtalan témában és helyszínen. Innen lehetett megtudni, hogy megjelent CD-n a kampány idejére írt Örvendj, Magyarország című dal, hogy polgári ellenőröket keresnek a szavazókörökbe, hogy hol lehet szórólaposztónak jelentkezni.

Szerepelnek egy-egy akcióra szóló részletes felhívások is a rendkívüli levelekben. A polgári körös programok ismertetésén túl részleteket lehetett megtudni a körök Westel elleni bojkottjáról (a cég nem akart a Demokratában hirdetni). Részletes eligazítás olvasható az egyik számban arról, hogyan lehet az ORTT panaszbizottságához fordulni, ha valaki baloldali elfogultságon ér egy műsort. Ugyanígy az egyik szám arra szólít fel, hogy mindenki kérje az AM-Mikro társaságot, hogy vegye fel programjai közé a Hír Tv-t és a Budapest Tv-t. Utóbbit nem Anettka szereplései, hanem a Sajtóklub sugárzása indokolta.

A nyilvánossá tett levelezéssel kapcsolatban Hende Csaba a következő észrevételt juttatta el az [origo]-hoz: "A Demokrácia Központ levelezésének nem a teljes hivatalos anyaga került nyilvánosságra, hanem csupán a nyilvánosan kiadott hírlevelek, felhívások. A Demokrácia Központtal való levelezésével kapcsolatban tehát senkinek sem sérült levéltitokhoz fuzodo joga." 

Magyari Péter

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK