Előállították a Lelkiismeret '88 illegális tüntetőit

Megakadályozta a rendőrség a Lelkiismeret '88 Csoport hétfői illegális demonstrációját. A fáklyás aktivisták hétfőn este Medgyessy Péter miniszterelnök budapesti otthona előtt szerettek volna demonstrálni, habár azt úgy a rendőrség, mint a bíróság megtiltotta. Az ennek ellenére demonstrálni akaró tüntetőket elszállították a helyszínről.

A rendőrség több mint 50 főt előállított hétfőn este Budapesten, miután a feloszlatta a Lelkiismeret '88 Csoport előzetesen megtiltott tüntetését - mondta Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: törvénysértés történt, s a rendőrségnek intézkednie kellett, hogy a közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes demonstrációt megakadályozza. A BRFK szabálysértési eljárást kezdeményez az előállítottak ellen.

Az előállítottak között található Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 csoport vezetője, Rozgics Mária, a Magyar Világ főszerkesztője, valamint a nemrégiben éhségsztrájkot folytató Antal Réka és Fodor Klára is. A BRFK szóvivője személyiségvédelmi okokból nem árulta el az őrizetbe vett személyek nevét.

Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője hétfő este a tüntetés feloszlatása után telefonon nyilatkozta, hogy a XII. kerületi rendőrkapitányság épületében tartózkodik mintegy 50 társával, mert előállították őket. Úgy vélte: a demonstrálók a "rendőri agresszivitás áldozatai" lettek.

Beszámolója szerint a rendőrség "nekirontott a csoportnak", és "bilincselés, földre teperés" során akadályozták meg, hogy a mintegy 50 tüntető a kormányfő villája elé vonuljon.

A Lelkiismeret '88 Csoport tagjai és szimpatizánsai - közel 30 fő - a tiltó rendőrségi határozat ellenére hétfő este fél nyolckor kezdtek gyülekezni a BAH-csomópontnál lévő parkban. Vezetőjük, Kocsis Imre egy hangosbeszélő készüléken keresztül felszólította az időközben összegyűlt körülbelül száz részvevőt, hogy fáklyákkal vonuljanak a miniszterelnök Stromfeld Aurél úti otthona elé, hogy így emlékezzenek Medgyessy Péter egy évvel ezelőtti, Adrien Nastase román miniszterelnökkel tartott "hazaáruló találkozójára".

A helyszínre több száz rohamrendőrt és közel kéttucat lovas rendőrt vezényeltek ki. A rendőrség felszólította a tüntetőket a törvénytelen gyülekezés feloszlatására. A demonstrálók Kocsis Imre vezetésével elindultak a Jagelló úton a fáklyás felvonulás tervezett útvonalának megfelelően. A rendőrök azonban a Jagelló út és a Sirály utca sarkán megállították, majd körbezárták őket. A tüntetők ekkor sorfalat alkottak és elénekelték a Himnuszt.

A rendőrség figyelmeztette a fáklyás aktivistákat, hogy cselekedetük törvénybe ütközik, és felszólította őket a helyszín elhagyására. Mivel ennek nem tettek eleget, a rohamrendőrök először kiemelték a hangadókat, majd a többi demonstrálót is rendőrségi gépkocsikba tuszkolták és elszállították.

A Lelkiismeret '88 Csoport még november 24-én jelentette be tüntetését, melynek során a BAH-csomóponttól a miniszterelnök Stromfeld Aurél úti otthona elé kívántak vonulni, a tavalyi Medgyessy-Nastase-találkozóra "emlékezve".

A szervezet szerdán kapta kézhez a rendőrség elutasító határozatát, s csütörtökön kérte a Fővárosi Bíróságtól annak felülvizsgálatát. A Fővárosi Bíróság pénteki tájékoztatása szerint elutasította a felülvizsgálati kérelmet, törvényesnek találva a BRFK közlekedésbiztonsági okokra hivatkozó határozatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK