Orbán elítéli Grespik kérdését

Orbán Viktor volt miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy Grespik László ügyvéd, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője egy tárgyaláson megkérdezte a bírótól, hogy zsidó származású, vallású-e. Grespik ellen az ügyvédi kamara vizsgálatot indított az ügyben. Az ügyvéd szerint az tette indokolttá kérdését, hogy a vádirat zsidóellenes dalszövegeket tartalmaz.

A kereszténydemokrata meggyőződésű, polgári nemzeti érzelmű politikai szövetség, a Fidesz tagjai számára elfogadhatatlan, amit Grespik László mondott - közölte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. "Nem tartjuk elképzelhetőnek azt, hogy embereket származás és politikai hovatartozás szerint különböztessenek meg a közéletben" - közölte a pártelnök, miután az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteivel folytatott megbeszélést.

Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre válaszolt, amely arra vonatkozott, mi a véleménye arról, hogy Grespik László ügyvéd a múlt héten egy szkinhed-per tárgyalásán megkérdezte a bírótól, hogy zsidó-e. "Amit ismerek, az alapján azt kell mondanom, hogy ha tiszteljük a másik ember méltóságát, akkor nem beszélünk vele így" - mondta Orbán.

Grespik László korábbi közleményében úgy érvelt: a védő köteles a bíróság pártatlanságát védence érdekében folyamatosan vizsgálni, "ha bizonyos elfogultsági okok tabuk volnának", a védelem joga csorbulna. "A vádirat bizonyos dalszövegeket, zsidóellenes szövegeket idéz. Ezért volt szakmailag indokolt a kérdésem" - olvasható az ügyvéd egy korábbi közleményében.

Orbán Viktor előtt korábban már Medgyessy Péter miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is elítélte Grespiket kérdése miatt, az ügyvédi kamara pedig vizsgálatot indított ellene.

KAPCSOLÓDÓ CIKK