Megszavazták Valkón a hulladéktelep megépítését

Hosszas huzavona után szinte az utolsó pillanatban lett meg Északkelet-Pest megye új, korszerű hulladéktárolójára a jóváhagyás: Valkón ugyanis a helyi népszavazáson többséget kapott a terv. Így nem úszott el a 3,3 milliárd forintos EU-s támogatás, és 300 ezer ember szemetének majdani elhelyezése is megoldódott.

Eredményes volt a regionális szemétlerakó megépítéséről tartott népszavazás Valkón: a  2.300 lakosú település 1.750 szavazásra jogosult polgára közül  897-en adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t Juhász Mihályné jegyző. A jegyző közlése szerint 658-an mondtak igent a hulladéklerakó építésére, így a beruházás megvalósulhat. Így nem úszik el a 3,3 milliárdos EU-s támogatás.

Az Északkelet-Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás 99 település számára kíván hulladéklerakót építeni a térségben, ám a tároló megépítését eddig öt település - Kosd, Püspökszilágy, Sződ, Kartal és Keszeg - utasította el. Az Ökoszociális Mozgalom nevű szervezet Valkón is tiltakozó kampányt folytatott a lerakó megépítésének terve ellen, ám a falu képviselőtestülete pártolta a 6,6 milliárdos beruházást. 

Molnár Szabó László polgármester ezt éppen környezetvédelmi szempontokkal indokolta, ugyanis Valkó egy év múlva betelő jelenlegi szeméttelepe korszerűtlen, súlyosan szennyezi a környezetet, ráadásul csupán néhány száz méterre van a község óvodájától. Az új, európai uniós normák szerint tervezett hulladéklerakó egy olyan 200 hektáros területen épülne meg, amely alkalmatlan mezőgazdasági hasznosításra és a környezet károsítása nélkül tárolná a kommunális hulladékot - mondta a polgármester. 

A beruházást az Európai Unió 3,3 milliárd forinttal támogatja, de ez az összeg elveszett volna, ha december végéig nem találnak helyet a hulladéklerakó számára. A népszavazás nyomán a 6,6 milliárdos költségű beruházás megvalósulhat Valkón.

KAPCSOLÓDÓ CIKK