Bérlakások a piaci ár ötödéért

Több mint 800 millió forintos beruházásból készült II. kerületi házba szociális alapon ötven család költözhetett be hétfőn. A családoknak öt évük van arra, hogy egy saját lakásra valót összespórolva tovább tudjanak lépni innen. Budapesten az önkormányzati lakások hányada nem éri el a 8 százalékot.

A 830 ezer fővárosi lakásból csupán 65 ezer van önkormányzati tulajdonban (ennek  harmada ráadásul komfort nélküli), tehát még a nyolc százalékot sem éri el a bérlakások aránya. Az alacsony jövedelmű, lakással nem rendelkező családok számára pedig az albérlet igen drága, mert 50 ezer forint alatti már nemigen található a piacon. Ráadásul a kedvezményes lakáshitelezés feltételeinek megszorítása is sokakat kényszeríthet arra, hogy elhalassza a hitelfelvételt, és ezzel a lakásvásárlást.

A kormány szeretné növelni a bérlakások arányát: Magyarország lakásállományának ugyanis csupán 8 százalékát teszik ki a bérlakások, míg Nyugat-Európában 30-35 százalékot is eléri ez arány. Ezért 2004-ben 7 milliárd forintot fordítanak bérlakások építésére, amelyből mintegy 2-3 ezer lakásra futja. A teljes lakásállomány (üdülőkkel együtt) a Központi Statisztikai Hivatal 2002-es adatai szerint 4,1 millió lakásból áll.

Ötven családnak öt évre megoldódtak lakásgondjai

Ötven család költözhet be abba a most elkészült házba, ahol szociális bérlakásokat alakítottak ki. A boldog bérlőknek kamerák és fényképezőképek kereszttűzében, újságírók jelenlétében osztotta ki a lakáskulcsokat a II. kerület polgármester, Horváth Csaba és a lakásügyi kormánymegbízott, Csabai Lászlóné. Az eredeti tervek szerint az új lakók magától a miniszterelnöktől vehették volna át a kulcsaikat, ám Medgyessy Péter halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva kimentette magát a házavatóról.

Az ötven helyre majdnem négyszeres volt a túljelentkezés. Nem véletlenül: a bérlőknek csupán négyzetméterenkénti 350 forintot kell fizetniük lakbér gyanánt (a piaci ár ennek több mint ötszöröse) a II. kerületi Lajos utcában található házban, ebben még a közös költség is benne van. A bérlőknek öt évük van a beköltözéstől számítva arra, hogy annyi pénzt összegyűjtsenek, amely lehetővé teszi számukra saját lakásba költözést. Öt év elteltével ugyanis el kell hagyniuk a lakásukat. A pályázati feltételek alapján csak azok a II. kerülethez kötődők pályázhattak, akik a beköltöző hozzátartozókkal együtt az egy főre eső bruttó jövedelem nem éri el a mindenkori minimálbér háromszorosát.

A XI. kerületben a nyáron adtak át egy 90 lakásból álló házat (Fecskeház), ahol szintén öt évük van a bérlőknek arra, hogy saját lakásra valót spóroljanak össze. A IV. kerületben pedig egy ötven bérlakásból álló házat építettek fel nemrég.