Ma szavaznak Versegen a szemétlerakóról

Ma a Pest megyei Versegen tartanak népszavazást arról, hogy épülhessen-e regionális hulladéklerakó a település határában. Korábban több település is elutasította a lerakó tervét, bár legutóbb Valkón igennel szavazott a helyiek többsége.

Helyi népszavazás kezdődött a Pest megyei Versegen vasárnap, a referendum tétje, hogy épül-e regionális hulladéklerakó és -feldolgozó a település határában vagy sem. Kilenc óráig hozzávetőleg harmincan adták le voksukat - mondta el a falu jegyzője az MTI-nek. Az 1456 lakosú községben a nap során 1181-en szavazhatnak.

Ha bármelyik akarat akár eggyel is több voksot kap, mint a másik, az önkormányzat ahhoz tartja majd magát - közölte Nádudvari Zoltán. Korábban Rácz János polgármester arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lerakó a községtől 5 kilométerre lenne.

A jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló terület az M3-as autópálya közelében van, így a hulladékszállító autók a falu nyugalmát nem zavarnák - közölte. Az elképzelések szerint olyan feldolgozó is helyet kapna a területen, amely a kommunális hulladék egy részéből hasznosítható nyersanyagot állítana elő, illetve villamos energiát termelne.

A lerakó része lenne annak a komplex hulladékgazdálkodási programnak, amelyet Pest megye és Nógrád megye egy részében valósítanák meg részben uniós forrásokból. A program megvalósítása 6,5 milliárd forintba kerül, amelynek közel felét az EU, 40 százalékát az állam, 10 százalékát pedig a pályázó önkormányzatok állják. Ha azonban nem sikerül időben kijelölni a lerakó helyét, akkor elveszhet az uniós támogatás.

Korábban több településen népszavazással utasította el a lakosság, hogy náluk épüljön meg a lerakó. Nemmel szavaztak többek között Püspökszilágyon, Kosdon és Keszegen is. Legutóbb Valkón tartottak szavazást, ahol azonban már igennel voksolt a lakosság többsége.

KAPCSOLÓDÓ CIKK