Fellendülhet a szemétimport

Sokan attól tartanak, hogy az uniós csatlakozás után Magyarország a nyugati államok szemétlerakatává válhat. A környezetvédelmi tárca szerint ugyanakkor alaptalanok a félelmek, mert májustól továbbra is csak a hasznosítható hulladékok hozhatók be szabadon - írja a Magyar Hírlap.

Január 1-jétől Ausztriában megszigorították, egyúttal megdrágították a hulladékok lerakását. Az új rendelkezések a feldolgozhatatlan hulladékok elégetését írják elő. Lerakni ezentúl nem kevés illeték megfizetése és bizonyos előkezelés után csak a valóban hasznosíthatatlan anyagokat lehet. Hasonló jogszabályok léptek életbe már Németországban is.

Egyes környezetvédők attól tartanak, hogy Magyarország uniós csatlakozása után az Ausztriában, Németországban rendkívül drágán feldolgozható hulladékok egy részét hozzánk, vagy rajtunk keresztül az unión kívüli szegényebb országokba szállítják.

A Humusz az elektronikus hulladékok behozatalától tart

A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) nem tartja kellően szigorúnak és egyértelműnek az uniós előírásokat. Ezek ugyanis lehetővé teszik a hasznosítható, úgynevezett zöld listás hulladékok unión belüli szabad mozgását. Arra viszont a hazai hulladékkezelési morál ismeretében nincs garancia, hogy a nyugati maradék anyagok feldolgozóüzemek helyett nem lerakókban végzik - állítja Nagy Tamás. A Humusz főleg az EU-ban is mind nagyobb gondot jelentő elektronikus hulladékok és az idén a veszélyes hulladékok listájáról lekerült használt sütőolajak növekvő behozatalától tart.

Hasonló félelmeket hangoztatott a közelmúltban a szentgáli regionális lerakó építését ellenezve Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa is. Az ilyen drága, nagy telepek külföldi hulladék befogadására (is) szolgálhatnak majd, óvta a helyieket a létesítmény jóváhagyásától.

A környezetvédelmi tárca szakértői szerint ilyen veszély nem fenyeget. Előfordulhatnak bűncselekmények, egyes esetekben nem lehet a jogszabályok megkerülését kizárni, de tömeges méretekben illegális hulladék, különösen veszélyes hulladék importja nem fenyeget - reagált az aggodalmakra Kelemen József, a szaktárca vezető főtanácsosa. Válogatatlan kommunális hulladékot például tilos a határokon át szállítani. Ha azonban kigyűjtik belőle a könnyen hasznosítható zöld listás anyagokat (például vasat, papírt, üveget, műanyagot), és találnak olyan magyarországi üzemet, amely írásos garanciát ad a teljes rakomány hasznosítására, nincs akadálya a behozatalnak. A látszólag engedékeny uniós előírás hátterében az áll, hogy Brüsszel a hasznosítható zöld listás anyagokat nem hulladéknak, hanem másodnyersanyagnak tekinti, amelyre érvényes az áruk szabad.

Mindez nem érvényes a sárga listás és a piros színnel jelzett veszélyes hulladékokra. Ezeket csak kivételes esetben, hatósági jóváhagyással lehet majd a továbbiakban is behozni, és szállításukat külön engedélyeztetni kell. A környezetvédelmi tárca abban bízik, hogy a VPOP tervezett "mélységi ellenőrzései", azaz a kamionoknak a határtól akár 50-60 kilométerre történő átvizsgálása csökkenti a feketehulladék-fuvarok számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK