Milliókért utazik sok miniszter és államtitkár

A külügyi, a kulturális, a gazdasági és az oktatási tárca vezetői utaztak a legtöbbet, szinte a világ minden táján jártak - derül ki abból az összeállításból, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal tett közzé. Az összeállítás szerint a legdrágább Csillag István gazdasági miniszter távol-keleti körútja volt: Csillag utaztatása a költségvetés 2 millió forintjába került. A legtöbb minisztériumi vezető Európát vagy az Egyesült Államokat vette célba, de volt olyan, aki Üzbegisztánban, Jemenben, Kenyában próbálta érvényesíteni a magyar érdekeket. A kulturális tárca egyik helyettes államtitkára volt a legtakarékosabb: szlovákiai útját 411 forintból hozta ki.

Indiai útjára költött legtöbbet a kormány. A 68 tagú állami küldöttség egyhetes, tavaly novemberi látogatása több mint 27 millió forintjába került a költségvetésnek - derül ki abból az összeállításból, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tett közzé internetes oldalán. A MeH közölte az összes minisztériumi út célországát, okát és költségét a kormány hivatalba lépésétől 2003. december 31-ig.

A legtöbbet Csillag István gazdasági miniszter költötte egy út alkalmával. Csillag távol-keleti útjának költsége 2 millió forint volt (a számok a tárcák vezetőinek személyes útiköltségét jelölik; az utazások a legtöbb esetben ennél jóval többe kerültek, mert kisebb-nagyobb delegáció mindig utazott a vezetőkkel). Sokba került a honvédelmi miniszter amerikai útja is. Juhász Ferenc 1,4 milliót költött erre az informális találkozóra. Szalay István, a MeH államtitkára pedig 1,5 milliót költött dél-afrikai látogatására.

A legtöbbször - összesen 201-szer - a Külügyminisztérium vezetői utaztak. A legdrágább Bársony András államtitkár malajziai útja volt. Bársony költségei - a MeH adatai szerint - meghaladták az 1,8 millió forintot. Az egész út, amelyen 3 tagú delegáció vett részt, 5,5 millióba került.

Sokat utaztak még az oktatási (115), a kulturális (134), a gazdasági (147) és a földművelésügyi tárca (122) vezetői is. A munkaügyi minisztérium vezetése volt a leginkább itthonülő, mindössze 43-szor látogattak külföldre a másfél év alatt. A legtöbb út Európába vagy az Egyesült Államokba vezetett. De járt magyar küldöttség olyan egzotikus helyen is, mint Mongólia, Üzbegisztán, Jemen vagy Kenya.

Forrás: MTI
Kormányküldöttség Kínában

Medgyessy Péter miniszterelnök 49-szer hagyta el az országot. A minisztériumoktól eltérően Medgyessy útjainál csak azt tünteti fel a MeH, hogy mennyibe került a delegáció utaztatása. Legdrágább útja Indiába vezetett, de 18 millióba került amerikai látogatása is, ahová 40-en kísérték el.

Nem csak a célország, de néha az ok is különleges, amiért a minisztériumi vezetők repülőre ülnek. Dancs Gyula, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára 1,6 millióért utazott Japánba egy élelmiszer-ipari kiállításra. László Csaba február 15-én távozó pénzügyminiszter például egy tőzsdei roadshow-n vett részt Nagy-Britanniában. Keller László közpénzügyi államtitkár szintén Angliába utazott korrupcióellenes tapasztalatcserére. Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár kétszer is különleges alkalomból járt Romániában. Először egy harangátadásra, majd egy búcsúra ment el.

Egyes utaknál különösen takarékosan voltak a minisztériumok vezetői. Kökény Mihály egészségügyi miniszter például 1296 forintból látogatta meg Dániát, de spanyolországi útjára is csak 1728 forintot költött a MeH adatai szerint. Gábor Edina, az ifjúsági minisztérium helyettes államtitkára 1360 forintét utazott Franciaországba. A legtakarékosabbnak azonban Koncz Edina, a kulturális tárca helyettes államtitkára bizonyult, aki 411 forintból utazott Szlovákiába. Igaz, ezekben az esetekben azért ilyen alacsonyak a költségek, mert a meghívó fizette az útiköltség többi részét.

Sáling Gergő

KAPCSOLÓDÓ CIKK