Szabálysértésnek tekintené a drogozást az SZDSZ

Az SZDSZ szerint a drogfogyasztók nem bűnözők, ezért nem is kell őket büntetni. Erről Gusztos Péter és Fodor Gábor, a párt parlamenti képviselői és ügyvivői beszéltek vasárnapi sajtótájékoztatójukon. A liberális párt szabálysértésnek tekintené a drogfogyasztást.

Az SZDSZ azt szeretné, ha a csekély mennyiséggel elkövetett kábítószer-fogyasztói magatartások kikerülnének a büntetőjog hatálya alól - közölte Gusztos Péter szabad demokrata parlamenti képviselő, a párt ügyvivője vasárnap. "Azt szeretnénk, hogy a csekély mennyiségű kábítószer személyes használatra történő megszerzése, tartása, illetve maga a fogyasztás kerüljön ki a büntetőjogból" - mondta az ügyvivő.

Gusztos szerint kompromisszumként szóba jöhet az a megoldás, hogy a fent említett cselekmények a szabálysértési jog hatálya alá kerüljenek, melyet több magas rangú rendőri vezető indokoltnak tartana.

Új büntetőjogi kódex az SZDSZ szempontjai alapján

A politikus, arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, közölte: azt szeretnék, ha a készülőben lévő új büntetőjogi kódex már az SZDSZ által szorgalmazott szempontok alapján születne meg. Gusztos Péter fontosnak nevezte a Medgyessy-kormány idején végrehajtott Btk-módosítást, amely révén bevezették az elterelés intézményét, de hozzátette, hogy ennek ellenére jelenleg is vannak negatívumai a szabályozásnak, például nincs megkülönböztetve egymástól a könnyű, és a kemény drog, illetve nem történt meg a fogyasztók dekriminalizálása.

Az SZDSZ-és ügyvivő szerint nem támogatják a kábítószerrel való bármilyen fajta kereskedés legalizálását, és azt szeretnék, ha a lehető legkevesebben fogyasztanának kábítószert.

Fodor Gábor parlamenti képviselő, ügyvivő, aki szintén felszólalt az eseményen elmondta, nemzetközi és hazai tapasztalatok is igazolják az SZDSZ régóta hangoztatott álláspontját, miszerint a büntetés helyett a felvilágosítással és a megelőzéssel kell a kábítószer-fogyasztás ellen fellépni. "Az SZDSZ álláspontja szerint a Btk-val nem lehet fellépni a kábítószer-fogyasztás ellen" - mondta.

"Ön milyen drogpolitikát helyesel?"

Fodor Gábor ismertette a párt következő, az európai parlamenti kampánnyal kapcsolatos kérdését, amellyel arra várnak választ, hogy "Ön milyen drogpolitikát helyesel?"

Szerinte erre a szocialista válasz úgy hangzik: a terjesztőket szigorúan, a fogyasztókat enyhébb mértékben kell büntetni, ugyanakkor meg kell adni a lehetőséget a fogyasztónak, hogy büntetés helyett a gyógyulást válassza. Fodor Gábor közölte: a konzervatívok szerint a terjesztőket és a fogyasztókat is a lehető legszigorúbban kell büntetni.

"Dekriminalizálni kell a fogyasztást, mert a fogyasztó nem bűnöző. Büntetni csak a terjesztőket kell" - ismertette Fodor Gábor a liberális választ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK