Székházfoglalás a kisgazdáknál

A postást bezárták a fülkéjébe, két biztonsági őrt elzavartak, szombaton pedig gyűlést tartottak a Belgrád rakparti székházat péntek este birtokba vevő kisgazda párttagok. A házfoglalók a párt értékeit féltik, és nem akarják, hogy elkótyavetyéljék a székházat.

Kisgazda párttagok péntek este elfoglalták az FKGP budapesti székházát, szombaton pedig gyűlést tartottak az épületben, szószólójuk az MTI-nek azt mondta, hogy már nem Deák József, hanem Kovács István József Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezető a párt elnöke.

Bélafi Antal, az FKGP ügyvezető alelnöke szerint "Tegnap este illetéktelen személyek erőszakkal, biztonsági őrök segítségével behatoltak a pártszékházba". Hozzátette: a behatolók - akik "valamikori kisgazdák lehetnek" - bezárták a portást a fülkéjébe, az este érkező két biztonsági őrt pedig "kitoloncolták".

Az MTI tudósítóját nem engedték be az épületbe. Kaposvári György, a párt országos elnökbiztosa a helyszínen azt mondta az MTI-nek, hogy "birtokba vették, és vagyonvédelem alá helyezték" az épületet, ahol jelenleg országos gyűlést tartanak. Mint közölte, a gyűlésen 180-200 párttag vesz részt.

A párt tagjai által meghatalmazott Kisgazda Tanács úgy döntött, hogy "törvényes mederbe sodorja ezt a pártot, és engedetlenségét fejezi ki minden olyan vezetőség ellen, amely nem alkotmányosan és nem a kisgazda tagság által választott vezetőség" - tette hozzá Kaposvári György, aki szerint azért döntöttek a "házfoglalás" mellett, mert szeretnék megvédeni a párt értékeit, vagyonát, és nem engedik, hogy "elkótyavetyéljék" a pártszékházat.

Visszamenőleg számoltatnák el a volt vezetőket

Kaposvári György elmondta, hogy pénteken 13 órakor kapták meg a Fővárosi Bíróság határozatát, amely szerint már nem Deák József, hanem Kovács István József a párt elnöke. Kaposvári a 2004. február 3-án keltezett határozatot meg is mutatta az MTI tudósítójának. Közölte, hogy a Kisgazda Tanács visszamenőleg szeretné elszámoltatni "a nem demokratikusan megválasztott vezetőket".

Deák József ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy még nem kapta meg a bírósági határozatot, azonban az "nyilvánvalóan nem jogerős". "Amíg valami nem jogerős, addig az előző állapot az érvényes" - mondta, hozzátéve: ha van ilyen határozat, akkor fellebbezni fog ellene. Deák József közölte: hétfőn a kerületi önkormányzatnál "birtokba visszahelyezési eljárást" kezdeményez, mivel a székház elfoglalása "birtokháborítás".

A szombati ülésen egyebek között határoznak arról, hogy jogi útra terelik-e az ügyet, mert "Deák József olyan tárgyalásokat bonyolít le a kisgazda tagság feje fölött, amelyre nem kapott meghatalmazást" - mondta Kaposvári György. Közölte, hogy a gyűlésen a párt fegyelmi bizottsága egyhangúlag felfüggesztette több vezető, Deák József, Réti Miklós, Balogh Gyula és Bélafi Antal párttagságát. A tagság megszavazta a párszékház vagyonvédelmét, így azt biztonsági őrökkel őrizteti majd - mondta, hozzátéve: "ha kell fizikálisan és radikálisan megvédjük" az épületet.

Bélafi Antal az MTI-vel közölte, hogy a rendőrséggel fogják kiüríttetni az épületet, akiktől már pénteken is segítséget kértek, de a helyszínre érkező járőrök nem intézkedtek. Kaposvári György szerint a Fővárosi Bíróság határozatát a rendőrség is megkapta.

Sagyibó Melinda, a BRFK sajtóügyeletese elmondta, hogy pénteken nem volt ok rendőri intézkedésre a székháznál, és szombat kora délutánig nem érkezett bejelentés a pártszékházzal kapcsolatban.

Harcok a székházért

A Független Kisgazdapárt Belgrád rakparti épülete nem először volt helyszíne hasonló akciónak a rendszerváltoztatás óta. 1992. június 11-én több kisgazda vezető "felmentette" Torgyán József elnököt, majd a dolgozószobájába zárta a politikust. A történtek miatt zászlórudakkal felszerelkezett párttagok érkeztek a székházba, hogy a "puccsistákat" eltávolítsák az épületből.

Egy hónappal később, 1992. július 23-án Németh Béla és Cseh Sándor kisgazda vezető és egy közjegyző próbálta meg sikertelenül birtokba venni a székházat.

2002. július 12-én egy párttagokból álló csoport hatolt be az épületbe, őket végül a biztonsági emberek távolították el rendőri segítséggel. 2002. október 11-én a Réti Miklós elnök vezette kisgazdák feszítővassal hatoltak be az épületbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK