Olivier Martinez, egy igazi francia szívtipró

A spanyol származású ökölvívó és francia titkárnő szerelméből született Olivier Martinezről sokan csak annyit tudnak, mostanában Kylie Minogue szoknyája körül legyeskedik. Pedig a 38 éves, sármos színész több francia és amerikai filmben is megmutatta már a tehetségét.

A gall szívtipró 1966. január 12-én Párizsban született, a francia főváros egyik munkásnegyedében. Apja spanyol és marokkói származású ökölvívó volt - talán innen a színész egzotikus szépsége -, aki beleszeretett egy francia titkárnőbe. Szerelmük gyümölcse, a kis Olivier sokáig apja és nagyapja nyomdokait követve ökölvívó, majd autószerelő szeretett volna lenni. Ott is hagyta az iskolát már egészen zsenge korában, és furábbnál furább állásokat vállalt el. Egy autóbaleset miatt azonban nem folytathatta sportolói pályafutását.

Több mint öt éven keresztül tartó hányódás után barátai unszolására 23 évesen jelentkezett egy meghallgatásra a Conservatoire National Supérior d'Art Dramatique-ra. Azonnal felvették. Szinte azonnal a diplomázása után filmszerepet kapott. Az ugródeszka egy Eugene O'Neill-darab volt, amelyben megható alakítást nyújtott.

Első filmjében már olyan nagy nevekkel játszhatott együtt, mint Yves Montand és Jean-Jacques Beineix. A film címe IP5 (1992), és Martinez mindjárt első filmszerepéért César-díj jelölést kapott a legígéretesebb színész kategóriában. Ekkor még nem kapta meg a díjat, de következő évben a Marcello Mastroianni és Bertrand Blier mellett eljátszott Ipi-apacs, egy, kettő, három (Un, Deux, Trois, Soleil) filmbéli szerepéért learathatta a pálmát, övé lett a César-díj.

Következő filmje talán karrierje legemlékezetesebb állomása. Az 1995-ös Huszár a tetőn (Horseman On The Roof) című háborús drámában egy szökésben lévő olasz forradalmárt alakított, partnere pedig Juliette Binoche volt. A két színész csókváltás nélkül játszotta el perzselő szerelmüket a filmvásznon, és a bulvársajtó gyanakodni kezdett. A "promóció" nem maradt el, a pletykalapok nemcsak hogy kikiáltották a francia Brad Pittnek, hanem Binoche-sal való életbeli kapcsolatukat is a közönség elé tárta. Az európai sikerfilm Martinezt Hollywood nagyítója alá helyezte, és Hollywood jól megnézte magának.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK