Vizsgálat indult a képviselői vadászat miatt

Kilenc parlamenti képviselő, ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt részt vettek egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászaton, ahol egy névtelen feljelentő szerint trófeás nagyvadakat is kilőttek, engedély nélkül. Ezzel az állami tulajdonú vadásztársaságot 21-22 millió forintos kár érhette a feljelentő szerint - írja a HVG. A rendőrség nem indított nyomozást, mert nem lehetett szabálytalanságot megállapítani. Ellentmondóan nyilatkoztak arról a képviselők, hogy ki hívta meg őket a vadászatra. Az MSZP-sek szerint egy vállalkozó, a fideszesek szerint a Nyírerdő Rt. hívta meg a parlamenti vadászklubot.

Kilenc képviselő: Herbály Imre, a parlamenti vadásztársaság MSZP-s elnöke, Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula szocialista, Karsai Péter MDF-es, illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor fideszes politikus vett részt egy lónyai vadászaton január 28-án - állítja a HVG. A vadászatra szóló meghívóban lőhető vadként megjelölt dámvad és vaddisznósüldő mellett azonban egy névtelen feljelentő szerint trófeás vadakat is kilőttek, ezzel 21-22 millió forintos kárt okoztak az állami tulajdonú vadásztársaságnak.

A névtelen feljelentést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja, de nyomozást nem indítottak, mert eddig nem lehetett bűncselekmény gyanúját megállapítani - közölte az MTI-vel Fülöp Gergely szóvivő. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsította meg.

Fotó: MTI (Kovács Attila)
Vaddisznókat lőttek a képviselők

Arról egymásnak ellentmondó információkat közöltek az érintettek, hogy a vadászatra ki hívta meg a képviselőket. Herbály Imre szerint Bige László vállalkozó hívta meg a parlamenti vadászklubot, a HVG pedig ehhez hozzátette azt is, hogy a kilőtt vadak utáni 11 millió forintos számlát is a vállalkozó fizette, a képviselők ajándékba kapták a fejenként mintegy egymillió forint értékű meghívást. A Fidesz-frakció sajtóosztálya viszont azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a fideszes képviselők nem Bige László vállalkozó, hanem a parlamenti vadászklub meghívására vettek részt állományszabályozó vadászaton, a vadászklubot pedig a Nyírerdő Rt. hívta meg. A vadászaton részt vevő fideszes képviselők állnak az esetleges vizsgálatok elébe - közölte még a Fidesz-frakció sajtóosztályának munkatársa.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Herbály Imrét, a parlamenti vadászklub elnökét és Bige Lászlót is a történtekről, de egyelőre nem reagáltak. Herbály kiadott azonban egy közleményt az üggyel kapcsolatban. E szerint a parlamenti vadászklubot Bige László hívta meg magánmeghívóként a lakóhelyéhez közeli vadászatra. Herbály közli azt is, hogy minden jogi és vadászetikai szabályt betartottak a Bige által a lónyai vadaskertben szervezett állományjavító vadászaton. Hozzáteszi, hogy a területen vadminőség javítási céllal, úgynevezett állományjavító vadászat volt, a vadásztársaság elnökének részvételével. Herbály szerint az elejetett vadakat leadták, a vadhúst a vadásztársaság értékesítette, a kilövéseket pedig a szokásoknak megfelelően kifizették - olvasható Herbály Imre közleményében.

Kaknics László, az állami tulajdonú Nyírerdő Rt. vezérigazgatója az [origo] kérdésére csak annyit közölt, semmiféle szabálytalanságot, törvénytelenséget nem követtek el, ezen kívül azonban nem akar mást elmondani az ügyről, mert névtelen, alaptalan feljelentésre nem akar reagálni. Így Kaknics arról sem beszélt, ki hívta meg a képviselőket. Kaknics a HVG-nek még annyit mondott korábban, szerinte a feljelentés mögött helyi üzleti csoportok állnak, amelyek az M3-as autópálya továbbépítése miatt felértékelődött lónyai területet szeretnék megszerezni.