Sok zöldség veszélyes a növényvédő szerek miatt

Vágólapra másolva!
Sok zöldség nem kerülhetne piacra a magas növényvédőszer-tartalom miatt - állítja a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet. A Greenpeace az illetékes hatóságtól és a földművelési minisztériumtól is kérte a legújabb vizsgálati adatokat, amelyek azonban nem kapott meg. A társaság szerint ezeket az információkat mindenkinek joga van tudni, mert egyes növényvédő szerek maradandó egészségkárosodást okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint a Magyarországon árult saláta, uborka és paprika nagy része - közel harmada - soha nem kerülhetne piacra a magas növényvédőszer-tartalom miatt. A szervezet szerette volna megtudni a legújabb - szerintük nyilvános - vizsgálati eredményeket, ezeket azonban nem kapták meg.

Magyarországon közel 400 növényvédő szer van forgalomban. Ezek közül több olyan, amely bekerül az emberi táplálékláncba is. Magyarországon ugyan végeznek rutinszerű méréseket a nyers élelmiszerekben előforduló növényvédő szereket illetően, de azokhoz szinte lehetetlen hozzájutni - olvasható a Greenpeace pénteki közleményében. A Greenpeace sem a hivatalos vizsgálatokat felügyelő Növény- és Talajvédelmi Központi Állomástól, sem a földművelésügyi minisztérium Növény- és Talajvédelmi Főosztályától nem kapott választ megkeresésére. Annak ellenére, hogy a Greenpeace szerint az adatvédelmi törvény 15 napos válaszadási kötelezettséget ír elő, a jogszabályok pedig arra kötelezik az intézményeket, hogy éves jelentésükben hozzák nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit.

"Alapvető állampolgári jogról lévén szó, nem értjük, miért nem juthatunk hozzá a Megyei Növény- és Talajvédelmi Állomások vizsgálati eredményeihez" - áll a közleményben. Hosszú távon az élelmiszereinkben előforduló növényvédő szerek közül több különböző rákos megbetegedést, terméketlenséget, növekedési és viselkedési zavarokat, és az immunrendszer gyengeségét okozhatja. "Az embereknek joguk van ezekhez az információkhoz, és ahhoz, hogy tisztában legyenek az esetleges veszélyekkel, annak érdekében, hogy el tudják kerülni az egészségesnek hitt, de egészségüket károsító zöldség- és gyümölcsféléket" - fogalmaz a Greenpeace.