Nagyobb támogatást kérnek a lombikbébi-programnak

Levélben fordult az egészségügyi kormányzathoz Steven G. Kaáli new York-i professzor, hogy a termékenységet elősegítő javaslataihoz állami segítséget kapjon. Magyar kórházi vezetők is úgy vélik, évente több ezer meddő pár reménykedhetne a gyermekáldásban, ha állami támogatást kapna Kaáli professzor megtermékenyítési programja - írja a Magyar Hírlap.

Steven G. Kaáli new York-i professzor, a magyarországi Kaáli Intézet vezetője levélben kért támogatást a termékenységet elősegítő javaslataihoz az egészségügyi kormányzattól. A Népesedési Kormánybizottság előzőleg megkérdőjelezte a professzor előterjesztését. A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők ugyanakkor egyetértenek Kaáli javaslataival.

Szakértők 130 ezerre becsülik a nők betegsége miatti meddő párok számát, akik közül legalább 100 ezer nem tesz semmit a gyógyulás érdekében. Ezt a helyzetet az elégtelen felvilágosítás okozza - mondta a lapnak Koncz János, a Budai Meddőségi Központ vezetője. A lombikbébi-terápiát jelenleg csak 50 százalékban támogatja az OEP egy család esetében akár 150 ezer forintos kiadást is jelenthet. A beavatkozás árával is összefügg, hogy itthon mindössze évi hétezer lombikbébi-kezelést végeznek el, addig Csehországban 15 ezret. Koncz hozzátette: állami alkalmazottként a Kaáli Intézet neki konkurenciát jelent, mégis úgy gondolja, több költségvetési támogatást érdemel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK