Összezavarhatja a kisgyerekeket az Anyacsavar

Több, az [origo] által megkérdezett gyerekpszichológus is úgy véli, hogy összezavarhatja a kisgyerekeket az Anyacsavar című műsor, mert elhihetik, hogy az édesanyákat valójában ki lehet cserélni. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter szintén nem ért egyet a műsorral, ezért levelet írt a műsor készítőinek és az ORTT-nek, de nem reagáltak megkeresésére. A műsort vizsgálja Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

"Van kockázata, veszélye a kisgyerekekre nézve egy olyan tévéműsornak, melyben valódi családok tagjait - az édesanyákat - cserélik ki egymással ideiglenesen" - nyilatkozták az [origo]-nak gyerekpszichológusok. Főleg azokat a gyerekeket zavarhatja össze egy ilyen műsor, akiknek családi problémái vannak, például ha egy új kapcsolat miatt éppen válófélben vannak a szülők. A gyerek az érintettség miatt ilyenkor sokkal komolyabban veszi a látottakat, nem méri fel, hogy ez csak egy játék.

Nem ért egyet a műsor szellemiségével Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter sem, aki az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte elsősorban a műsorban szereplő családok 3 éves kor alatti gyerekei lehetnek veszélyben. Lévai az első adást követően néhány nappal levelet juttatott el a műsort vetítő RTL Klub programigazgatójához és az ORTT-hez, de egyelőre egyik féltől sem kapott választ. Lévai a levélben - többek között - azt kérte a kereskedelmi adó vezetőjétől, hogy hívja fel a szerkesztők figyelmét a kiskorúak jogainak és érdekeinek tiszteletben tartására és védelmére. Javasolta, hogy a programigazgató indítson vizsgálatot, és ha bebizonyosodik, hogy a műsor sérti a gyerekek, a nők és a családok jogait, akkor lépjen fel a jogsértés ellen és a jövőben ne sugározzanak hasonló műsort.

Nem tervezünk reagálni Lévai Katalin levelére - nyilatkozta az [origo]-nak Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, aki fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a műsor kifejezetten családbarát, és állítása szerint ezt a csatornához eljuttatott nézői reakciók is megerősítették.

Az esélyegyenlőségi miniszter levelének elküldése napján - március 22-én - a parlamentben is téma volt az Anyacsavar című műsor. Gémesi György (MDF) négypárti egyeztetést javasolt annak érdekében, hogy a médiatörvény módosításával megszűnjenek a gyerekeket és a családokat veszélyeztető műsorok. A politikus kifogásolta az RTL Klub műsorát, amelyben "gyermekes családokban édesanyák kicserélésével több napon keresztül szituációs játékot játszanak, sugallva ezzel azt, hogy teljesen mindegy, hogy ki az édesanya, azok bármikor lecserélhetők egy másikra".

Az Anyacsavar kapcsán vizsgálatot indított Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A vizsgálat egy civil szervezet panasza alapján indult. A beadványt megfogalmazó szervezet álláspontja szerint a műsor veszélyezteti a gyermekek testi, lelki, erkölcsi fejlődését. Az országgyűlési biztos vizsgálata jelenleg is tart, egyelőre nem tudni, mikor zárul le - tudtuk meg Lenkovics titkárságán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK