Kérdéssorral szűrik ki a terroristákat

"Nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon, nincsenek olyan információink sem, melyek szerint az ország területén terrorcselekményekre készülő személyek tartózkodnának" - jelentette ki egybehangzóan a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, az országos rendőrfőkapitány és az országos határőrparancsnok az Országgyűlés rendészeti bizottsága ülésén. A parancsnokok beszámoltak arról is, hogy milyen biztonsági intézkedéseket hoztak a madridi merényletek óta.

"A madridi merénylet legalább féléves előkészületet igényelt, amely 20-30, leginkább észak-afrikai országból származó ember, összehangolt akciója volt" - ismertette Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, aki hozzátette: míg Spanyolországban mintegy félmillió muzulmán él, addig itthon csupán néhány ezer, akik sikeresen integrálódtak a magyar társadalomba. "Az esetleges szélsőséges elemeket pedig kiszorítjuk az országból" - nyugtatta meg a képviselőket az államtitkár.

"Magyarországon nincs történelmi hagyománya sem az etnikai, sem a vallási, sem a politikai alapon szervezett terrorizmusnak" - jelentette ki Salgó László országos rendőrfőkapitány, aki szerint ez azt támasztja alá, hogy "Magyarország nem célország, hanem a terrorizmus esetleges logisztikai háttérterülete lehet". "A rendőrséget munkája során hármas cél vezéreli: az, hogy erőt mutasson, határozottan cselekedjen és nyugalmat sugalljon" - fogalmazta meg az elveket Salgó László, aki hozzátette: a rendőröket minden szolgálat előtt eligazítják, hogy mi a teendőjük a gyanús személyek, csomagok felbukkanása esetén. A madridi merénylet után azonnal elrendelte a spanyol diplomáciai objektumok védelmét, rendelkezett a közterületeken a demonstratív jelenlétről, a metróban és a tömegközlekedés helyein a fokozottabb jelenlétről és a tűzszerész-szolgálat fokozott működtetéséről.

Salgó László beszámolt arról: elrendelte, hogy 1995-ig visszamenőleg ellenőrizzék a fegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal kapcsolatban indult 623 nyomozást. A főkapitány rendelkezett arról, hogy egy 1999-ben megszüntetett nyomozást, amikor egy cég telephelyéről aknagránátot és gyutacsot vittek el, ismét vegye elő a bűnügyi szolgálat. 

A határőrök kérdéssorral szűrik a gyanús elemeket

Béndek József, a határőrség országos parancsnoka elmondta:14 ország állampolgáraival szemben szigorított ellenőrzést vezettek be, és megkezdték az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők ellenőrzését is. "A határőrök egy kérdéssort kaptak, amelyet akkor kell használniuk, ha gyanús személy akar belépni az országba: ez megerősítheti a gyanút, amely után további intézkedések szükségesek" - mondta Béndek József, aki szerint szükség lenne egy hatékonyabb idegenrendészeti törvényre, mivel nem egyedi eset, hogy az országba illegálisan belépő menekültstátus iránt folyamodik, és az eljárás ideje alatt eltűnik a bevándorlási hatóság szeme elől, majd ismételten a határőrség fogja el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK