Kukára, patkányirtásra kaptak pénzt a romák

Csótányt és patkányt irtanak, kukákat vesznek, füvet nyírnak azokon a romatelepeken, amelyek rendbetételére a kisebbségi önkormányzatok nyertek pénzt a környezetvédelmi tárca pályázatán. A becslések szerint 440 hazai cigánytelep közül 94 - főként az ország keleti részén található - település kapott átlagosan nem egészen egymillió forintos támogatást.

Nyíregyháza egyike annak a közel száz településnek, amely a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól (KvVM) támogatást nyert még tavaly a helyi romatelep rendbetételére. A város és a cigány kisebbségi önkormányzat 1,6 millió forintot kapott a tárcától a "keleti cigány lakótelep környezetrendezésére".

A kisebbségi önkormányzat munkatársa az [origo]-nak elmondta, a pénzből többek között kukákat fognak venni, jelenleg ugyanis az utca végén lévő konténerekbe gyűjtik a hulladékot. Az önkormányzati munkatárs elmondása szerint gondot okoz, hogy sokszor a gyerekekkel vitetik ki a szemetet, akik aztán vagy el sem mennek az utca végébe, vagy pedig a konténer mellé öntik a házi hulladékot. A támogatásból kívánják megoldani emellett a patkányok és a csótányok irtását a környéken.

A szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nyírparasznya is 1,6 milliót nyert a pályázaton. Az alig ezer lakosú település jegyzője elmondta, épp a napokban, március végén zárult le a pénz felhasználásának határideje. Nyírparasznya a romatelep földútjának rendbetételére fordította a támogatást. Megtisztították az utcát, és előkészítették arra, hogy valamikor a jövőben leaszfaltozzák.

Forrás: Fábián Évi
Romatelep Budapest közelében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapáti valamivel kevesebb, mint 800 ezer forintot kapott. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat munkatársa, Farkas Béla elmondta, hogy ebből a pénzből a romatelep mind az 50 házához vettek három-három fát és egy-egy kukát. Eddig ugyanis Nyíregyházához hasonlóan konténerekbe gyűjtötték a szemetet, mostantól azonban Jászapáti cigánytelepén is hagyományos kukásautók járják majd a környéket.

Farkas elmondta azt is, hogy most kezdi meg a munkát a telepen két munkás is, akiknek közmunka program keretében a telep rendbetétele lesz a feladatuk. A támogatásból vettek nekik munkaruhát, szerszámokat és fűnyírókat is.

A környezetvédelmi tárca tavalyi pályázatára 140 jelentkezés futott be, közülük 94 számára ítéltek meg - összesen 87 millió forint értékű - támogatást. A pályázók átlagosan nem egészen egymillió forinthoz jutottak. Túlnyomórészt az ország keleti, északkeleti részéről és főként kistelepülésekről adtak be jelentkezést. Mint ugyanakkor az [origo] egy korábbi cikkéből is kiderült, a nyertesek számánál jóval több romatelep van az országban. Becslések szerint mintegy 440 cigánytelep lehet Magyarországon, és 30-40 ezer ember élhet ezeken a rendszerint a csatorna-, víz- és villanyszolgáltatás nélküli helyeken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK