A tortadobálás csak becsületsértés

Megszüntette a salgótarjáni tortadobálás kapcsán hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult nyomozást az ügyészség, és becsületsértés miatt magánvádas eljárásra áttette a városi bírósághoz az ügyet. A múlt héten egy salgótarjáni apuka saját születésnapi tortáját vágta a polgármester arcába. A dühös szülő így fejezte ki tiltakozását egy óvoda tervezett bezárása ellen.

A salgótarjáni városi  közgyűlés múlt pénteken a déli órákban hozott döntést egy helyi óvoda bezárásáról, ami ellen helyi szülők egy csoportja többször is tiltakozott. Az ülésszünetben az egyik szülő születésnapi tortáját belevágta Puszta Béla polgármester, országgyűlési képviselő arcába. A férfit végül biztonsági őrök vezettek ki a teremből. Az ügyben a város főjegyzője tett feljelentést, és az apa ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt indítottak vizsgálatot. A nyomozást azonban az ügyészség megszüntette, és becsületsértés miatt magánvádas eljárásra áttette a városi bírósághoz az ügyet.

 

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön elmondta: a törvény szerint a becsületsértés többek között akkor lehet közvádra üldözendő cselekmény, ha a hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárás alatt követik el, viszont a most vizsgált cselekmény a közgyűlés ebédszünetében történt. Megjegyezte: a magánvádas eljárások általában egy nem nyilvános békítő tárgyalással kezdődnek.

 

A szóvivő közölte azt is, hogy amikor a március 26-i közgyűlés ebédszünetében T. István odalépett Puszta Bélához a tejszínhabos tortával, és "Polgármester úr, jó étvágyat!" felkiáltással az arca felé lendítette, a sértett védekező mozdulata miatt a torta nem érte el az arcát, darabjai a testére, ruházatára hullottak.

 

A salgótarjáni rendőrkapitányságtól először a Nógrád Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz került át az ügy, onnan pedig, miután a sértett országgyűlési képviselő, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz került.

 

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal döntése ellen Puszta Béla panaszt tehet a Legfőbb Ügyészségen - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK