Újabb demonstrációval fenyegetőznek a zöldek a Zengő miatt

Öt természetvédő egyesület kifogásolja, hogy a tárcák egyeztetése közben tovább folynak a Zengőre telepítendő lokátorállomás telepítésének előkészületei. A zöldek felszólították a Honvédelmi Minisztériumot: állítsák le a munkálatokat. Ellenkező esetben újabb polgári engedetlenségre készülnek a szervezetek.

A Civilek a Zengőért Mozgalom, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Pécsi Zöld Kör és a Védegylet közleményben tudatta: megdöbbenve vették hírét annak, hogy a Zengőre telepítendő lokátorállomás gyorsított ütemű előmunkálatai tovább folynak.

 

Furcsállják, hogy mindez akkor történik, amikor a miniszterelnök kezdeményezésére - a kormányszóvivő tájékoztatása szerint - a honvédelmi, a környezetvédelmi, a külügy-, valamint az igazságügyi miniszter egy kormánytól független munkacsoport keretében keresi azt a megoldást, amely a környezetvédelmi és a biztonsági érdekeket egyaránt figyelembe veszi a Zengőn létesíteni tervezett lokátorállomás ügyében - áll a közleményben. A környezetvédők szerint a Honvédelmi Minisztériumnak a szakminiszterekből álló munkacsoport állásfoglalásáig a munkálatokat azonnal le kell állítania.

 

A zöldek felszólították a honvédelmi tárca illetékeseit: állítsák le a munkálatokat, "mert ellenkező esetben polgári engedetlenségre kényszerítik a tiltakozó szervezeteket".

 

Február közepén civilek és a Greenpeace aktivitási több napon keresztül tiltakoztak a Zengőn, és megakadályozták a radarállomás megépítéséhez szükséges fakitermelés megkezdését.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK