Az első uniós határátlépés Hegyeshalomnál

Az egybegyűltek üdvrivalgása kísérte a történelmi eseményt, amikor az első uniós magyar polgárok - tizenéves gyermekek - útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal lépték át a magyar-osztrák határt május 1-jén nulla órakor a hegyeshalmi határátkelőn.

A fiúkat és lányokat szállító autóbusz a diplomatasávra gördült be. Magyarország "ifjú nagykövetei" gyermeki természetességgel, de a pillanat emelkedettségét átélve mutatták fel ellenőrzésre személyi igazolványukat Béndek József vezérőrnagynak, a határőrség országos parancsnokának és osztrák kollégájának. Az első uniós határátlépést érdeklődők népes tábora tekintette meg, ők Magyarország európai uniós csatlakozásának pillanatát annál a határátkelőnél élték át, amely 15 évvel ezelőtt is történelmi esemény színhelye volt.

Az éjfélt megelőző percekben az Európai Unió himnuszának hangjai mellett felvonták az unió zászlaját az átkelőnél.

1989. május 2-án Hegyeshalomban jelentették be a vasfüggöny lebontását. Ezt a történést elevenítette fel a péntek éjszakai sajtótájékoztatón Nováky Balázs nyugalmazott altábornagy, a határőrség akkori országos parancsnoka.

Az Európai Unió belső határán - ilyen az Ausztriával közös határ - május 1-jétől egyszerűsített ellenőrzéssel léphetnek át az utazók. A belső határ legtöbb átkelőhelyén a szomszédos határellenőrző szervekkel közösen ellenőriznek a magyar határőrök. Az úgynevezett "egy megállásos kontroll" hozzájárul az átkelés felgyorsításához.

A hegyeshalmi kamionterminálon szombaton nulla órakor áthaladt az első vámkezelés nélküli kamion, oldalán a magyarok kézlenyomataival, amely jelképes üdvözlet az Európai Uniónak.