Medgyessy Péter beszéde

Európai magyarok, magyarok határon innen és határon túl - kedves batáraim!

Nagyszerű pillanat részesei vagyunk: Magyarország visszatért Európához, visszatért azokhoz az értékekhez, amit ezer éve vall magáénak.

Nagyszerű pillanat ez, felemelő érzés, és adjuk át magunkat néhány percere, néhány órára, reményeim szerint néhány hónapra, netalán néhány évre az örömnek. Adjuk át magunkat az ünnepnek és annak a tudatnak, hogy Magyarország ezt megérdemelte. Tízmillió magyar ember dolgozott érte.

Köszönet.

Köszönet Magyarországnak, köszönet a magyaroknak.

Magyarok, kedves magyar testvéreim, barátaim!

Ne Európától várjuk a csodát. Ne várjuk Európától a csodát. A csoda bennünk van.

A csoda bennetek van. A csoda a lelketek. A csoda a szívetek. A csoda az izmaitok. A csoda a fejetek. Ez a magyar csoda. Ők, ti, akik valóban megküzdöttek ezért, akik pontosan tudják azt, hogy Európa nagyszerű esély, nagyszerű lehetőség. Nem több, nem kevesebb. Nagyszerű esély, nagyszerű lehetőség. És a magyar képességek, a magyar emberek tehetnek ebből az esélyből csodát.

Mi erre vártunk. Ezt akarjuk, ezt fogjuk használni. És, kedves barátaim, akik ma a határon túl vagytok, és akik még nem lehettek ennek a nagyszerű ünnepnek cselekvő, aktív részesei: hadd mondjam: várunk benneteket, és megteszünk mindent azért, hogy minél hamarabb közöttünk legyetek.

És végül legyen a szó a köszöneté. Köszöneté, amihez nagy kedvem volna, hogy tízmillió magyar ember kezét szorítsam meg. Hogy köszönetet mondjak a gazdáknak, a vállalkozóknak, a magyar szellemi élet kiválóságainak, hogy köszönetet mondhassak munkásembereknek, hogy köszönetet mondhassak a közalkalmazottaknak, mindenkinek, aki itt együtt velünk érez és velünk ünnepel.

 És hadd mondjam: biztosan tudom, hogy a köszönet jár barátaimnak és jár ellenfeleimnek.

Jár azoknak, akik nem úgy éreznek talán, mint ahogy én, de akik részesei voltak ennek a nagyszerű pillanatnak, hiszen ők is akarták, mindannyian akartuk.

Örüljünk együtt! Ünnepeljünk együtt. Legyen sikeres évszázada Magyarországnak. Most egy új időszámítás kezdődik.

Örüljünk, ünnepeljünk, és aztán utána bizonyítsunk.

Köszönöm szépen a figyelmet.