Másodfokon tárgyalják a bolti sorozatgyilkos perét

A bolti sorozatgyilkossággal vádolt és első fokon már kétszer is életfogytiglanra ítélt Erdélyi Nándor büntetőperében tart másodfokú tárgyalást a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A vád szerint az újvidéki férfi a négy emberéletet követelő rablássorozattal összesen 50 ezer forintot zsákmányolt.

A több mint hat éve előzetes letartóztatásban Erdélyi Nándor ügyében a Fővárosi Bíróság 2000-ben hirdetett először elsőfokú ítéletet és bár a vádban szereplő négy emberölésből csak kettőt látott bizonyítottnak, életfogytiglanra ítélte azzal, hogy leghamarabb 23 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

 

A Legfelsőbb Bíróság azonban 2002-ben másodfokon megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság döntését, és új eljárásra utasított.

 

Tavaly a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság ismét életfogytiglant szabott ki, ezúttal már négy emberölés miatt, és leghamarabb csak 25 év múlva látott lehetőséget a feltételes szabadságra bocsátás vizsgálatára.

 

A vádirat tartalmazta, hogy a jugoszláv állampolgárságú, újvidéki születésű magyar férfit az 1990-es években több éves fegyházbüntetésre ítélték Magyarországon elkövetett fegyveres bolti rablások miatt. Szabadulását követően, 1997 decemberében pedig a határőrség kiskunhalasi szállására került azért, hogy kiutasítás mellékbüntetését végrehajtsák.

 

Erdélyi Nándor azonban 1998. január 2-án végleg távozott a szállásról. Egy ismeretlen körülmények között szerzett 6,35-ös kaliberű Browning pisztollyal 1998. január 17-én egy Rákóczi úti sportboltban, illetve február 4-én egy Kinizsi utcai villamossági szaküzletben lelőtt egy-egy eladót, február 3-án pedig Csepelen egy textilboltban kettőt.

 

Erdélyi Nándor 1998 februárjában maga jelentkezett a rendőrségen a Fenyő János meggyilkolásának ügyében a nyomravezetőnek felajánlott 5 millió forintos jutalom reményében, de akkor még szabadon távozhatott. Az év március 4-én azonban egy vidéki igazoltatáskor feltartoztatták és azóta fogva tartják a magyar hatóságok.

 

A nyomozás során többször is részletes beismerő vallomást tett, egy esetben pedig saját kezűleg írta le a sorozatgyilkosság történetét. Szóbeli beismeréseit a rendőrség videón rögzítette, csakúgy mint azokat a bizonyítási kísérleteket, amelyek során Erdélyi részletesen bemutatta a terhére rótt cselekmények elkövetését.

 

Szakértői vizsgálatok szerint mind a négy gyilkosság eszköze ugyanaz a fegyver volt, amely egyébként nem került elő az eljárás során és a védelem szerint Erdélyi elfogása után is használták bűncselekmény elkövetéséhez.

 

Az eljárás adatai szerint a gyilkosságok helyszíne meglehetősen nyomszegény volt, szemtanúk sem akadtak. Közvetlen tárgyi bizonyíték csak a csepeli kettősgyilkosság helyszínén merült fel. A fizikus szakértő szerint ugyanis "a bizonyossággal határos annak a valószínűsége", hogy a vádlott ruházatában talált mikroszkopikus üvegszemcsék és festékdarabkák a csepeli helyszínről származnak.

 

Erdélyi Nándor az ügyészi szaktól következetesen tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy rendőri kényszer, fenyegetés hatása alatt tett beismerő vallomást a nyomozás során. Ezeket a beismerő vallomásait a vádlott visszavonta. Erdélyi feljelentése alapján két rendőr ellen indult eljárás kényszervallatás gyanújával, ám ezt utóbb az ügyészségi nyomozók megszüntették.

 

Amikor tavaly a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Bíróság a csepeli kettős gyilkosság mellett a Rákóczi úti és a Kinizsi utcai emberölésekben is kimondta a vádlott bűnösségét, azt fejtegette: bár közvetlen bizonyítékok nem voltak, Erdélyi Nándor visszavont beismerő vallomásai és a "közvetett bizonyítékok zárt láncolata" kellő alapot adott a bűnösség kimondására.

 

A Fővárosi Bíróság a Legfelsőbb Bíróság korábbi hatályon kívül helyező végzésével egybehangzóan rámutatott arra, hogy a vádlott visszavont beismerő vallomásaiban több olyan információ is van, aminek csak a tényleges elkövető lehetett birtokában.

 

Továbbá a Fővárosi Bíróság figyelemre méltónak tartotta azt is, hogy Erdélyi Nándor társaival elkövetetett korábbi rablássorozata és a jelen ügyben elbírált cselekmények között sok hasonlóság van, illetve hogy a vádlott elfogását követően a bolti gyilkosság-sorozat abbamaradt.

 

Erdélyi Nándor az elsőfokú bíróság szerint "gátlástalan, értelmetlen gyilkosságokat" követett el. "A kivégzésszerű ölési cselekmények, például egy menekülő, védekezésképtelen nő legyilkolása során, esélyt sem hagyott áldozatainak" - fejtette ki a súlyosító körülményekkel kapcsolatban a Fővárosi Bíróság.

 

Így a cselekmények elkövetésekor hatályos büntető törvénykönyv szerinti maximális büntetési tételt szabta ki nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés, két rendbeli okirat-hamisítás és jogellenes belföldi tartózkodás miatt a Fővárosi Bíróság. Mellékbüntetésként pedig kiutasította az országból Erdélyi Nándort.

KAPCSOLÓDÓ CIKK