Capital Research: Erősödött a Fidesz

A Capital  Research legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a biztos pártválasztók körében 44 százalékos a Fidesz, 36 százalékos az MSZP támogatottsága. Egy hónappal ezelőtt még 40-39-re állt a két nagy párt versenye. A kis pártok biztos befutónak tűnnek, az SZDSZ 10, az MDF 8 százalékon áll. A megkérdezettek 57 százaléka biztosan részt venne az európai parlamenti választásokon.

Elhúzott az elmúlt egy hónapban a Fidesz a Capital Research közvélemény-kutató cég felmérése szerint. Jelenleg ugyanis a biztos pártválasztók 44, az összes megkérdezett 37 százaléka voksolna a nagyobbik ellenzéki pártra. Az MSZP-re a biztos pártválasztók 36, az összes megkérdezett 25 százaléka adná szavazatát. Egy hónappal ezelőtt a közvélemény-kutató cégnél a biztos pártválasztók körében 40-39-re áll a két nagy párt versenye. Akkor az összes megkérdezett között is csak 30-28 arányban vezetett a Fidesz. A Fidesz mellett a kisebb pártok is erősödtek az elmúlt hetekben. Az SZDSZ-re a biztos pártválasztók 10, a teljes lakosság 9, az MDF-re a biztos pártválasztók 8, az összes megkérdezett 10 százaléka szavazna.

A Capital Research elemzői szerint a Fidesz népszerűségének növekedése hátterében az állhat, hogy Orbán Viktor intenzívebben részt vesz a kampányban, az MSZP ugyanakkor az utóbbi napokig gyakorlatilag nem indította be kampányát.

A Capital Research közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 57 százaléka ígéri biztosra részvételét a június 13-i európai parlamenti választáson. Az idősebbek, a magas iskolai végzettségűek és az MSZP szavazói lesznek a legaktívabbak a voksoláson - a Capital Research szerint. Bizonytalanabbak részvételükben az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a falun élők és az MDF, illetve az SZDSZ szavazói. A részvételi adatokból következik, hogy amíg a szocialistáknak a minél alacsonyabb részvétel kedvez, addig az ellenzék számára potenciális szavazóik aktivizálása fontos a sikerhez.

A Capital Research felmérésében azoktól, akik nem ígérték biztosra részvételüket a választáson, megkérdezték: mikor döntenek részvételükről. A válaszokból az derült ki, hogy a  választók közel egyötöde az utolsó pillanatra hagyja a döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK