Használhatatlan okleveleket adnak a felnőttképzéseken

Magyarországon a felnőttek képzésével, átképzésével foglalkozó cégek közül sokan visszaélnek a jelentkezők tájékozatlanságával, nem tájékoztatnak arról, hogy az általuk kiadott oklevelet nem fogadják el mindenhol. A jelentkezők naivitása is kedvez a visszaéléseknek, sokan befizetik a pénzt, és elhiszik, hogy 15 óra alatt természetgyógyász, projektmenedzser, vagy külkereskedelmi ügyintéző lesz belőlük.

A felnőttek jelentős része, hiába szerzett szakképesítést, diplomát, később újra tanulni kényszerül. Az Unió által is propagált élethosszig tartó tanulás Magyarországon egyelőre inkább gazdasági kényszer. A felnőttek képzésével, átképzésével foglalkozó cégek közül sokan visszaélnek a jelentkezők tájékozatlanságával, teljesíthetetlen ígéreteket tesznek, nem tájékoztatnak arról, hogy az általuk kiadott oklevelet nem fogadják el mindenhol. Ráadásul vannak olyan szakmák, melyek elsősorban iskolarendszeren kívüli képzéseken szerezhetők meg. Ilyen például a hegesztő, vagy a külkereskedelmi üzletkötő. Az utóbbi évek legnagyobb slágere a vámkezelő-, vámügyintéző-képzés volt, több mint tízezren szereztek ilyen képesítést.

Néhány cég azt állítja magáról, hogy államilag elismert képzést nyújt. A tanfolyam végén azonban egy általuk fabrikált bizonyítványt adnak a résztvevőknek, amit nem minden cég fogad el. "A legnagyobb probléma, hogy mindig utólag derülnek ki a visszaélések, amikor valaki már időt és pénzt pazarolt egy használhatatlan bizonyítvány megszerzésére" - állítja Dr. Lakos István, a Felnőttképzési Vállalkozások Szövetsége etikai bizottságának elnöke. Lakos István szerint elsősorban a számítástechnikai és az egészségüggyel kapcsolatos (természetgyógyász, masszőr) tanfolyamokon gyakoriak a visszaélések. Az etikai bizottság elnöke felhívta a figyelmet egy olyan cégre, ami évek óta tart országszerte számítástechnikai tanfolyamokat, anélkül, hogy a tevékenysége a legalapvetőbb jogszabályoknak megfelelne.

15 óra alatt kiképeznek svédmasszőrnek

A jelentkezők naivitása is kedvez a "kóklereknek", ahogy az elnök fogalmazott. "Befizetik a pénzt és elhiszik, hogy 15 óra alatt svédmasszőröket képeznek belőlük". Az interneten és az újságokban számos olyan képzési lehetőséget találunk, ahol nagyon rövid idő alatt jól csengő képesítést ígérnek. Néhány nap alatt megtanítanak uniós pályázatot írni, "meggyőző" prezentációt tartani, kiképeznek projektmenedzsernek vagy külkereskedelmi ügyintézőnek. Pedig számos olyan jel van, amiből ki lehet találni, hogy nem a legmegfelelőbb tanfolyamot választottuk. "Senki ne menjen olyan helyre tanulni, melynek nincs fix székháza, ahol a hirdetésben csak egy mobilszám van megadva" - tanácsolja Lakos István. Gyanakodhatunk, ha egy vállalati étkezdében vagy egy magánlakáson rendezik a tanfolyamot, illetve ha nem közlik a nyilvántartási számot. Ez utóbbit minden tájékoztatóban, még az apróhirdetésekben is közölni kell. A jelentkezők többségének azonban nincsenek kétségeik, és csak utólag veszik észre, hogy átverték őket.

Az ilyen tanfolyamok legfőbb vonzereje, hogy olcsóbbak, mint az államilag akkreditált cégek képzései. "Ha valaki megnézi négy cégnél, hogy mennyiért képeznek belőle vámügyintézőt, és három helyen 120 ezer forintot kérnek, a negyediken pedig húszezret, oda fog menni" - állítja az elnök. Pedig az államilag akkreditált cégeknél az, akinek nincs szakképesítése, az első papírt állami támogatással szerezheti meg. "Pénzügyi és számviteli ügyintézőnek például minimum 50 akkreditált cégnél tanulhatnak akár ingyen is, mégis tömegek tanulnak nem akkreditált cégeknél sok pénzért"- mondja Lakos István.
 
Az elnök szerint a helyzet hamarosan javulni fog, mert idén már a munkaügyi központok ellenőrzik és büntetik, akár 500 ezer forintra is, a felnőttképzéssel visszaélő cégeket. Ráadásul az emberek és a cégek között, akik dolgozóikat küldik továbbképzésekre, "szájhagyomány útján" is terjed egy-egy képzés hasznavehetetlensége. Persze jobb lenne, ha felvilágosító, fogyasztóvédelmi kampányokkal hívnák fel a figyelmet a problémára. "Reméljük, hogy hamarosan nem lesz mindegy az embereknek, hogy egy étkezdében végeznek 150 ezer forintért, vagy egy jól felszerelt tanfolyamon ingyen"- mondja Lakos István.       

KAPCSOLÓDÓ CIKK