Nem emlékeztek a dalszövegeikre a szkinhedek

Kedden folytatódott az úgynevezett szkinhed-per, melynek vádlottjai egy 1999-es koncert miatt kerültek bíróság elé. A zenészeket közösség elleni izgatással vádolják, mert dalszövegeikben a zsidók ellen hangolták hallgatóikat. A tárgyaláson megjelent tanúk nem emlékeztek a szövegekre.

A szkinhed-per hét vádlottja az ügyész szerint olyan zenekarokban játszott, melyek szövegeikkel kimerítették a közösség elleni izgatást. A per egy 1999 februári koncert miatt indult. A Viking Klub nevű szórakozóhelyen tartott bulit elsősorban azok az aktivisták látogatták, akik aznap a Budai Várban egy neonáci felvonuláson vettek részt. Az úgynevezett becsület napja rendezvényen a Budai Vár ostromakor elesett német és magyar katonákra emlékeztek. Az esti koncerten több szkinhed-zenekar is fellépett, majd verekedés tört ki, melyben több rendőr is megsérült.

A keddi tárgyaláson több tanút is meghallgatott a bíróság a zenekarok dalszövegeivel kapcsolatban. A koncerten készült hangfelvétel alapján kiderült, hogy többek között ez hangzott el az öt évvel ezelőtti fellépéskor: "Szemét dögök, országunkat élösködő rohadék zsivány horda" "küzdj ellenük" stb., mindezt a magyarországi zsidósággal kapcsolatban énekelték.

A bíróság elé citált tanúk azonban nem tudták megmondani, hogy ezek a szövegek mikor és hogyan hangzottak el a koncerten. Többésgük nem emlékezett már a szövegekre, mások nem figyeltek, egy zenész pedig azt állította, hogy a színpadon volt ugyan, de nem értette, hogy miről énekel az énekes. A tárgyalás szeptemberben folytatódik.