Nem hozott látványos változásokat a csatlakozás

Az eltelt egy hónap alatt nem hozott látványos változásokat az EU-tagság: az árak például nem emelkedtek drasztikusan, amint attól sokan tartottak. A külföldi munkavállalás lehetősége keveseket mozgatott meg, viszont több ezer pályázati anyagot küldtek be az uniós kiírásokra - írja a Népszabadság.

Pontosan egy hónapja csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - a csatlakozás azonban egyelőre nem hozott látványos változásokat. Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a határellenőrzés a csatlakozás óta, a belső határokon mindenütt megszűnt a várakozási idő. A csatlakozás óta a külső határokon szigorúbb ellenőrzésre, ezért esetenként kisebb-nagyobb fennakadásokra is lehet számítani. A határőrök már a schengeni szerződésben meghatározott feltételek szerint ellenőriznek, vagyis a korábbihoz képest is alaposabb vizsgálatnak vetik alá a nem uniós utazókat.

Elmaradt a várt roham a külföldi munkavállalásért, pedig a régi EU-tagállamok 22 ezer üres álláshelyet kínálnak - főleg kamionosoknak, szakácsoknak, henteseknek és egészségügyiseknek. 18 ezer állás Nagy-Britanniában vár betöltésre. Hollandiában főleg gépkocsivezetőket várnak az újonnan csatlakozóktól, Írország pedig elsősorban biztonsági őröket szeretne alkalmazni.

Február vége óta több mint 3700 pályázat érkezett be a különböző uniós felhívásokra. Eddig a gazdaságfejlesztési és a versenyképesség-javítási kiírások bizonyultak a legnépszerűbbnek - írja a Népszabadság.

Csak néhány áru ára változott a hazai üzletekben, a legfeltűnőbb változást az élelmiszereknél tapasztalhatták a vásárlók. Május elseje után megjelent az olcsó liszt, tej, sajt és sör az üzletekben. Az uniós szabályozás miatt lassan emelkedni kezdett viszont a cukor és a cukrot tartalmazó termékek ára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK