Jegyzetelhetnek a hússütés helyett a büfések

Vágólapra másolva!
Néhány héten belül kezdődnek az ÁNTSZ-ellenőrzések a büféknél, gyorséttermeknél. A korábban is ellenőrzött higiéniai előírásokon kívül idén az úgynevezett HACCP-rendszer kiépítését is ellenőrzik. Utóbbi sok nehézséget okoz a vendéglátósoknak: sok pénzbe kerül, valamint rengeteg adminisztrációval jár. A hűtők hőfokát például naponta többször kell ellenőrizni és feljegyezni. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Mitruczky Kinga
Fotó: Mitruczky Kinga

Jövő héten indul az ellenőrzési roham a büféknél - mondta az [origo]-nak Antalffy Gábor, a Kereskedelmi és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. Az érdekvédő szervezet abban bízik, hogy először csak figyelmeztetik a büféseket a hiányosságokra, és nem fognak büntetéssel vagy bezárással fenyegetni a hatóság munkatársai. Azt nem tudni előre, hogy konkrétan hol, melyik büfében ellenőriznek, csak arra lehet számítani, hogy a következő időszakban a büfék kerülnek sorra - tette hozzá.

Bezáratásra csak akkor kerül sor, ha az étteremben előkészített ételek általi megbetegedés veszélye merül fel - mondta az [origo]-nak Szabó Enikő, a fővárosi ÁNTSZ élelmezés-egészségügyi osztályának vezetője. Ennek megállapításához nincs szükség laboratóriumi vizsgálatra - tette hozzá. Például ha együtt készítik elő a zöldségeket és a nyers húsokat, ez egyértelműen megbetegedésekhez vezethet.

A május elsejétől kötelező úgynevezett HACCP (Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pontok) rendszerről elmondta: az üzletvezetőknek az ételkészítés során felmerülő "kritikus" pontokat kell számba venniük és leírniuk a helyes menetet: például azt, hogy tojásokat csak a zöldség-előkészítőben szabad tárolni és tisztítani. Az ehhez hasonló pontokat le kell írniuk, és állandóan ellenőrizni is kell, hogy minden szabályszerűen történik-e. A rendszernek május elsejétől működnie kell mindenhol, de a hatóság egyelőre nem büntet azért, ha még nem készült el teljesen a HACCP-rendszer - mondta Szabó Enikő.

Fotó: Mitruczky Kinga
Fotó: Mitruczky Kinga

Az [origo] által megkérdezett büféseknek a HACCP-rendszer kialakítása jelenti a legnagyobb gondot: sok pénzbe kerül, és rengeteg adminisztrációval jár - mondták. Egy belvárosi büfé tulajdonosa például arról beszélt, hogy naponta többször kell ellenőrizniük a hűtő hőfokát, ezt írásban vezetni, és ezek a feladatok elvonják a munkától az ott dolgozókat. A kis büfékben a helyhiány is gondot okoz: nehéz megfelelni az előírásoknak, ha összesen pár négyzetméter áll rendelkezésükre. Bezárástól azonban nem tartanak, az egyik büfés szerint ahhoz már csótányoknak kell rohangálni, hogy lehúzassák a rolót.

ÁNTSZ munkatársai helyszíni bírságként maximum 10 ezer forintot szabhatnak ki az, de ha komolyabb hibát találnak, szabálysértési eljárást indítanak, ennek az összege 100 ezer forintig terjedhet. Lehetőségük van viszont minőségvédelmi bírságot kiszabni, melynek a minimális büntetése 50 ezer forint, felső határa nincs. Minőségvédelmi bírságot szabnak ki például egy lejárt joghurt miatt is, ebben az esetben is ötvenezer forintot kell fizetni.