Tízmilliárdokat bukhat az állam egy ítélet miatt

Több tízmilliárd forintot kell fizetnie valószínűleg az állam nevében az Állami Privatizációs Vagyonkezelőnek a Legfelsőbb Bíróság szerdai határozata után. Az LB felülvizsgálati tanácsa ugyanis helybenhagyta azt a jogerős ítéletet, amely kimondta, hogy az ÁPV Rt.-nek ki kell fizetnie a korábban megszűnt, állami tulajdonú Szolnoktej Rt. tartozásait, mintegy 110 millió forintot. A szerdai döntés precedens értékű, így valószínűleg több hasonló ügyben is fizetésre kötelezik az ÁPV Rt.-t, így összességében több tízmilliárdjába kerülhet a mai ítélet az államnak.

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsa szerdai döntése azt a korábbi jogerős ítéletet, amely szerint az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Rt.-nek ki kell fizetnie az évekkel ezelőtt megszűnt, de több tízmillió forint adósságot felhalmozó Szolnoktej Rt. tartozásait, kamatokkal együtt mintegy 110 millió forintot. A szerdai döntés precedenst teremthet a hasonló ügyekben, így összességében valószínűleg több tízmilliárd forintot kell kifizetnie az állam nevében az ÁPV Rt.-nek.

Összesen ugyanis közel 1500 állami többségi tulajdonú vállalat működött a kilencvenes években, ezek nagy része adósságokat maga után hagyva azóta megszűnt. A hitelezők sorra perelték be a cégek tulajdonosi jogait gyakorló ÁPV Rt.-t, az ügyek megítélése azonban nem volt egységes, a bíróságok sokszor nagyon hasonló esetekben is egymásnak ellentmondó döntéseket hoztak.

Korábban, 2000 októberéig általában nem ítélték meg a követeléseket, ezt követően azonban a Legfelsőbb Bíróság egy állásfoglalása után általában kimondták, hogy az állam nevében az ÁPV Rt.-nek fizetnie kell az adósságot felhalmozó egykori állami részvénytársaságok után. Az ítélkezési gyakorlat azonban nem volt 2000 októbere után sem teljesen egységes, a mostani bírósági döntés precedens értékű.

Köteles György, az ÁPV Rt. jogi képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy azért nem felelős az ÁPV a tartozásokért, mert a korábban megszűnt, állami többségi tulajdonú cégek irányításába nem szólt bele. Köteles szerint a volt szocialista nagyvállalatok a kilencvenes évek első felében hiába alakultak részvénytársaságokká, nem voltak életképesek, ezért rövid idő alatt csődbe mentek, de erről nem tehet az ÁPV, illetve annak jogelődei, az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) és az Állami Vagyon Rt. (ÁV Rt.).

Az ügyvéd szerint azért sem felelős a tartozásokért az ÁPV, mert jogelődjét, az ÁVÜ-t sem lehetett felelősségre vonni a tulajdonában lévő cégek adósságaiért. Köteles szerint ugyanis az ÁPV Rt. nem adásvétellel, hanem jogutódlással szerzett tulajdont az állami cégekben.

A bíróság végül nem fogadta el ezt az érvelést, és kimondta: az államnak fizetnie kell az adósságot felhalmozó Szolnoktej Rt. hitelezőinek.

Köteles a határozat kihirdetése után azt mondta újságíróknak, hogy azt a célt, amit kitűztek maguk elé, az ítélet megvalósította: eddig ellentétes ítéletek születtek hasonló ügyekben, most viszont egységes lehet a mostanihoz hasonló perek megítélése.

Közölte: nehéz meghatározni, hogy pontosan hány milliárd forint volt az igazi tétje a pernek, csak valószínűsítette, hogy több tízmilliárd forint lehet az ítélet következménye. Hozzátette: az nem várható, hogy a szerdai döntés után vállalatok, hitelezők tömegesen jelentkeznek követeléseikkel, mert az ilyen ügyek elévülési ideje öt év. A vállalati csődhullám pedig ennél korábban, a kilencvenes évek első felében volt. Köteles elmondta azt is: egyáltalán nem biztos, hogy elveszítik a többi hasonló pert, de azt elismerte, hogy egy fontos érv esik ki a kezükből a továbbiakban.

A mostani ítélet miatt viszont nem kell azzal számolni, hogy az államnak egyszerre kellene milliárdokat kifizetni, mint a kismama-per után. A precedens értékű döntés ugyanis sok olyan perre is vonatkozik, amelyben már ítélet született korábban, így ezekben az esetekben az ÁPV Rt.-nek már korábban fizetnie kellett. A még folyamatban lévő hasonló ügyekben pedig - ahogyan azt Köteles György valószínűsítette - felgyorsulnak a perek, de ezekben az esetekben sem egyszerre kell kifizetni minden adósságot az államnak, ha veszítenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK